Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckelbenet av - inte akut nog för akuten

En 14-årig pojke med brott på nyckelbenet avvisades från akutmottagningen på Gävle sjukhus. Han måste åka vidare till familjeläkarjouren på Södertull för att skaffa remiss innan han fick komma in och röntgas.
– Det här har inte gått rätt till, konstaterar Peter Bergh, verksamhetschef för akutsjukvården i landstinget i Gävleborg.

Annons

Det var i samband med en ishockeymatch i Gävle på onsdagskvällen som den 14-årige pojken gjorde sig illa. Hans föräldrar insåg genast att han behövde sjukvård och skjutsade honom i bil till akutmottagningen på Gävle sjukhus. Pojken hade så ont att han inte kunde ta av sig axelskydden.

Enligt pojkens mamma var det uppenbart att han hade skadat axel eller nyckelben och måste röntgas. Men han fick inte komma in på akuten. Ingen undersökning gjordes. Av receptionspersonal fick pojken beskedet att det behövdes remiss från läkare för att bli röntgad och han blev hänvisad till familjeläkarjouren på Södertull.

Efter en ny smärtfylld bilresa genom Gävle – skadan gjorde sig extra påmind vid varje gupp – fick pojken träffa en familjeläkare som skrev ut den nödvändiga remissen. Han återvände därefter till sjukhuset och nu kunde han komma in och bli röntgad. Undersökningen visade att nyckelbenet var brutet på två ställen.

Det hela slutade väl men pojkens mamma är kritisk till hanteringen. Att patienter som är i uppenbart behov av sjukhusvård skickas runt i onödan på det här sättet kostar både pengar och lidande, menar hon.

Peter Bergh, verksamhetschef för akutsjukvården i Gävleborg, säger att han inte närmare känner till fallet.

– Men min magkänsla säger mig att det här hanterats felaktigt. Patienter som uppenbart råkat ut för benbrott ska alltid tas om hand på akuten, säger han.

Han säger att skador av det slag pojken råkade ut för kan vara svårbedömda. Ofta är inga ben brutna utan skadan är bara muskulär.

– Men om det finns tveksamheter ska vi inte skicka iväg patienten utan behålla honom hos oss, säger Peter Bergh.

Han kommer att se till att händelsen granskas internt inom akutverksamheten.

GD har tidigare vid flera tillfällen berättat om akutpatienter som hamnat ”fel” och blivit bollade mellan akutmottagning och familjeläkarjour. Även om det sker förhållandevis sällan är det ändå ett problem, konstaterar Peter Bergh.

Det optimala vore om sjukhusakuten (som ska ta hand om svårare akutfall) och familjeläkarjouren (som ska ta emot de lindrigare fallen) låg vägg i vägg, menar han. Ur den aspekten har flytten av familjeläkarjouren till Södertull för några år sedan krånglat till det. Men några planer på en återförening finns inte i dag. Den utbyggnad av akutmottagningen som diskuteras innefattar inte lokaler för familjeläkarjouren.

Mer läsning

Annons