Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyrustat och klart för nystart

/
  • Nymålade väggar, nya golv och möbler har ingått i psykiatrilokalernas ansiktslyftning.
  • Nymålade väggar, nya golv och möbler har ingått i psykiatrilokalernas ansiktslyftning. Här är ett av de nya gruppterapirummen.
  • Här vaknar patienterna efter sin elbehandling. Nio patienter kan som mest få behandling samma dag.
  • Divisionschef Hanna Brevemark Jansson kom på till vuxenpsykiatrins öppna hus.
  • Johan Karlsson och Maria Andersson berättar att både personal och patienter är nöjda med att psykiatrin sedan i mars i år har egna lokaler för elbehandling. Tidigare fick de gå iväg till operation.
  • Elin Love-Rosengren säger att forskning visat att gruppbehandling har god effekt. Det gör också att fler får behandling för samma budget.
  • Gun Olander och Carina Wiklund har numera sitt bildterapirum på sjukhuset.
  • Camilla Männikkö berättar att de inte bara fått nyrustade lokaler utan också nya arbetssätt i öppenvården.Numera samarbetar team för att ställa diagnos och terapin sker ofta i grupp.

Vuxenpsykiatrin firade sina nyrustade lokaler med öppet hus.

Men överbeläggningarna fortsätter att vara många och nu utreds vad man ska göra.

Behövs fler vårdplatser eller kan öppenvårdens nya arbetssätt göra att färre behöver läggas in?

Annons

Efter tre år är vuxenpsykiatrins lokaler sedan i somras färdigrenoverade och moderniserade, en satsning på 95 miljoner kronor. Nu är all vuxenpsykiatri utom Team Vågen för personer med emotionell beteendestörning samlade på samma ställe. Avdelning 27 har fått badrum på patientrummen och rum för besök, datorer och aktiviteter. Men trots två nya vårdplatser kvarstår problemet med överbeläggningarna.

Avdelningschefen Göran Rosén säger att i går morse var 25 patienter inskrivna på de 20 platserna. Dagen innan var 36 inskrivna, frånvarande patienter, till exempel på permission, inräknade.

– Jag vet inte om vi byggt för smått. Vi gjorde det här utifrån de förutsättningar som fanns 2008, säger Walentin Lindholm, jourmottagningens chef.

Då var platsbehovet inte lika stort. För ett år sedan fick psykiatrin i Gävle fyra nya platser, men det har visat sig inte räcka.

Landstinget har precis inlett ett projekt som ska titta på vad de kan göra åt överbeläggningarna. Ulf Larsson, verksamhetschef för länets vuxenpsykiatri, utesluter inte att det behövs fler platser, men säger att det också kan handla om hur samarbetet mellan öppenvården och slutenvården fungerar. Walter Lindholm räknar med att de under första halvan av nästa år kan se om öppenvårdens nya arbetssätt gör att färre behöver läggas in.

Alla öppenvårdspatienter får numera träffa ett diagnostikteam med psykiater, sjuksköterska, psykolog, skötare och socionom, i stället för att bara träffa en läkare. Tanken är att samarbetet ska ge rätt diagnos snabbt och därmed rätt behandling. Gruppbehandling har blivit en stor del av behandlingarna.

– Gruppbehandling är en jättebra behandlingsform, säger Camilla Männikkö, psykiatrisjuksköterska i öppenvården.

– Man kan dela erfarenheter med andra, säger skötaren Carina Wiklund.

De gör också att öppenvården kan ta emot fler patienter utan mer pengar och det är en förklaring till att köerna har minskat rejält. Elin Love-Rosengren, avdelningschef för öppenvården, säger att de numera klarar att ge terapi inom vårdgarantins tre månader. Över 90 procent av patienterna får också tid i öppenvården inom vårdgarantin, jämfört med runt hälften tidigare.

För personalen har samarbetet blivit lättare när psykiatrin samlats på sjukhuset, säger Camilla Männikkö.

– Men patienterna kan tycka att det är jobbigt.

Att besöka sjukhuset kan bli en påminnelse om hur dåligt de mått tidigare när de behövde sjukhusvård.

– Jag vet inte om vi byggt för smått. Vi gjorde det här utifrån de förutsättningar som fanns 2008.

Walentin Lindholm

jourmottagningens chef

Mer läsning

Annons