Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt år, nytt hus

/

Tänk att få ett julkort som det tagit 40 timmar att göra! Att kortet börjat ta form redan under hösten. Precis så speciella hälsningar skickar Stefan Hedblom till släkt och vänner.

Annons

Förra året blev det Villa Vera i Ronneby Brunns park i Blekinge. Årets skapelse står på hallbyrån hemma hos Stefan Hedblom i Gävle. Den är så detaljrikt och så vacker att man vill flytta in på direkten. Men huset är gjort i pepparkaka och är en nästan exakt kopia av Sofiedals herrgård i skala 1:60.

– Den riktiga herrgården är ett suterränghus men det är inte mitt.

Stefan kostar ibland på sig lite konstnärlig frihet. Det kan bero på att det helt enkelt inte finns några ritningar att få tag på eller som i fallet med Sofiedal, att det helt enkelt inte går att ställa ett suterränghus på en byrå.

Varje år i elva års tid har Stefan gjort minst ett pepparkakshus till jul. Nästan alla hus har han njutit av själv men också fotograferat och gjort egna julkort av som han skickat till nära och kära.

Stefan har gjort pepparkakskopior av Årsunda kyrka. (Den gjorde han ett extra exemplar av och skänkte till syföreningen som i sin tur lottade ut det för 700 kronor.) Därefter har det blivit en amerikansk villa, ett påhittat Torsåkershus, ett hus från Överhärde med skollykta och sparkar, en Hälsingegård, en direktörsvilla från Alnön, direktörsvilla från Ronnebybrunns park, Göranssonska sommarvillan i Öregrund, Villa Vera i Ronneby och Mariefreds stationshus. Dessutom har han gjort sina syskons hus i pepparkaka.

Redan som liten kille byggde Stefan pepparkakshus men sen kom andra intressen emellan. Men för elva år sedan tog han upp sin gamla hobby igen. Varje höst kommer suget efter ett nytt hus. Stefan letar i böcker och tidningar efter byggvänliga hus.

I år hittade han huset i Gefle Dagblad bland husannonserna eftersom Sofiedals herrgård är till salu. När han väl hittat ett lämpligt hus försöker han få tag på ritningar. Går inte det får han köra på känn. Så börjar arbetet med att göra mallar.

– Jag har tillgång till datorer på jobbet, berättar han och visar en hel bunt papper som legat till grund för pepparkakshuset.

Stefan är byggnadsingenjör och jobbar på en arkitektfirma. Lutningar på tak, kupoler och andra smådetaljer är alltså inget märkvärdigt för honom.

Via datorn gör Stefan mallar till alla smådelar. För Sofiedals herrgård blev det ett helt eget papper för alla de 47 fönstren.

– Jag skär ut dem i overheadfilm. Det är lättare med spröjsarna då.

Stefan är perfektionist när det gäller pepparkakshus.

– Det är vanlig köpdeg och så har jag lite extra deg vid utbakningen.

Efter gräddningen skär han bitarna igen och alla kanter geras med modellkniv för att fogarna ska bli snygga. Men det viktigaste av allt är kristyren.

– Jag limmar allt med kristyr. Man har lite mer tid då jämfört med smält socker.

Men innan Stefan limmar ihop sitt hus har han gjort så mycket av detaljerna i kristyr på de liggande delarna som han kan för att få det så precist som möjligt.

– Jag täcker kristyrmallen med en plastpåse och spritsar på kristyren lager på lager.

I år har han använt spagetti i några pelare för att få det mer hållbart men i tidigare modeller har han byggt stallykta, sparkar, parksoffa, balkongräcken och mycket annat av bara kristyr.

– I år var det inget som gick sönder men det har hänt och då är det bara att laga med kristyr, säger Stefan och får det att låta så enkelt.

Byggnadsingenjör som han är vet han hur han ska tackla detaljerna. Till exempel kan han ibland göra väggar inne i huset för att taket inte ska rasa ihop och han vet i vilken ordning bitarna ska limmas på plats för att han ska komma åt alla små detaljer.

Stefan har kommit på det perfekta receptet på kristyr.

– Jag gör den på ättikssprit och äggvita och det ska vara så mycket florsocker att vispen står för sig själv. Till Sofiedal gick det åt drygt en äggvita.

Spritsen är en vanlig plastpåse som han knyter ihop och klipper ett litet, litet hål i ett hörn.

– Kristyren blir lite lösare när man håller i den. Den härdar inte förrän den kommer ut i luften.

Själva bakningen och monteringen av ett pepparkakshus signerat Stefan Hedblom är ett tålamodskrävande arbete som tar ungefär 20 timmar men med mallar, husesyn och annat förarbete tar ett hus ungefär 40 timmar att göra. Han har helt enkelt ett enormt tålamod och en passion för detaljer. Kanske är detaljrikedomen en motvikt till hans dagliga arbete på arkitektfirman.

– Där ritar jag en betonglåda till Jula i Hemlingby. Så har det varit mycket skolor som fått ventilation och en utbyggnad av Lergöken.

Inga krusiduller där alltså. Krusiduller är det inte heller på den hobby han ägnar sig åt när det inte är tid för pepparkakor.

– Nja, jag bygger en bil. Det är en Ford pic up 37:a i grunden. Jag har hållit på i tio år.

När han ska bli klar med den avslöjar han inte, han bara ler hemlighetsfullt. Kanske är det byggandet som är viktigt, inte att det blir klart.

Efter jul kommer Stefan att slå näven i Sofiedals herrgård så kakbitarna ryker och slänga det i soporna. Det gör han varje år utan att ens smaka en endaste lite smula. Sen går en hel vår och sommar innan det fram mot hösten är dags att välja hus igen.

– Det kan bli prästgården vid Heliga Trefaldighet som får stå modell då, funderar Stefan.

Mer läsning

Annons