Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bakslag för Lönnbark

Svante Lönnbark vägras återigen dispens för sina strandbyggnationer vid sommarstället i Dalarna. Miljödomstolens avslag innebär att han nu kan tvingas riva bodar, trädäck och brygga.

Annons

Gävleborgs landstingsdirektör Svante Lönnbark och hans maka Maria har ingen framgång i sina försök att få de omstridda byggnationerna vid fritidshuset vid Siljans strand godkända.

Först sade Rättviks kommun nej, sedan Länsstyrelsen i Dalarna, och nu även Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Det handlar om två sjöbodar, varav en är inredd som bastu och en som gäststuga, ett trädäck och en brygga. Byggnationerna har uppförts utan bygglov och utan dispens från strandskyddet. Lönnbarks förhoppningar om att få dispens i efterhand har hittills grusats.

Som GD berättat besökte representanter för Mark- och miljödomstolen Lönnbarks sommarställe i juni för att med egna ögon granska bebyggelsen. Deras slutsats är, enligt den dom som nu fallit, densamma som tidigare instanser dragit, det vill säga att det inte finns skäl att medge strandskyddsdispens.

Enligt domstolen skulle frågan komma i ett annat läge om byggnader och brygga kunde betraktas som ersättning för tidigare bebyggelse, något makarna Lönnbark hävdat. Men domstolen slår fast att en gäststuga som är till för att bo i inte kan jämföras med den bod som tidigare fanns där och som användes för förvaring. Inte heller kan den nya bryggan jämställas med den enklare anordning, en strandskoning, som funnits på platsen tidigare.

Domstolen håller heller inte med makarna Lönnbark om att strandområdet var "privatiserat" och taget i anspråk redan innan det bebyggdes. Byggnationerna innebär en en utökning av det privata området på bekostnad av ett strandområde som tidigare var allemansrättsligt tillgängligt, skriver domstolen.

Makarna Lönnbark har ännu inte bestämt sig för om de ska driva ärendet vidare. Möjlighet finns att överklaga domen till Mark- och miljöverdomstolen vid Svea hovrätt.

Mer läsning

Annons