Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt läkemedel håller bröstcancern i schack

Gävle sjukhus har varit med i en studie som visar på bättre effekt och mindre biverkningar vid behandling av aggressiv bröstcancer. Men än är läkemedlet inte godkänt att använda.

Annons

Resultatet av den internationella studien presenterades i helgen. Ett nytt cellgift i kombination med det etablerade läkemedlet Herceptin, en antikropp som ska hindra cancercellernas tillväxt, håller cancern i schack längre för kvinnor med den aggressiva formen Her-2-positiv som fått återfall. De får också färre biverkningar.

– Det stora i det här är att det är ett nytt koncept, säger Johan Ahlgren, verksamhetschef på onkologen som deltagit i studien.

Genom att kombinera antikroppen och cellgiftet, kallat T-DM1, på molekylnivå kan cellgiftet riktas direkt och enbart på cancercellerna där Herceptinet fäster.

Studien visar att cellgiftet gör att tiden då framskriden bröstcancer inte försämras blir längre jämfört med dagens behandling, men det finns inga bevis än för att det botar. Kommande studier ska ta reda på om det kan göra det om det sätts in tidigare, säger Johan Ahlgren. Men att leva några månader längre kan också vara värt mycket, att kanske kunna se barnbarnet ta studenten eller fira en sista jul med familjen.

Mellan 10 och 15 procent av alla som får bröstcancer har den aggressiva varianten. I Gävleborg handlar det om 20-25 patienter om året. Mellan 30 och 40 procent av dem får återfall och skulle kunna vara aktuella för den nya behandlingen. Cellgiftet är dock ännu inte godkänt att använda, men kommer troligen att bli det under nästa år.

En patient vid Gävle sjukhus har deltagit i den internationella studien och ytterligare 13 från Sahlgrenska och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Sammanlagt deltog 980 patienter.

Gävle sjukhus är också med i en pågående studie där man undersöker man om det går att korta Herceptinbehandlingen, från ett år till nio veckor om man kombinerar det med ett passande cellgift. Det skulle vara en vinst både för patienterna och samhället, säger Johan Ahlgren.

– Den studien har inte fått något stöd från tillverkaren.

De första resultaten beräknas komma under nästa år.

Mer läsning

Annons