Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och hans mamma får ta smällen

/
 • Per Törnblom är besviken på Gävle              sjukhus som skickar hem hans 88-åriga mamma. Hon har inte fått någon plats på Bomhusgården än och han tror inte att hon får ett bra liv i sin egen              lägenhet, som inte är rullstolsanpassad.

I dag skrivs Per Törnbloms 88-åriga mamma ut från Gävle sjukhus där hon legat sedan slutet av förra året.
Sonen befarar att hon kommer att bli sängliggande i sin egen lägenhet eftersom hon inte längre orkar gå.

Annons

I går blev Per Törnbloms syster uppring av personal på sjukhuset som förklarade att deras mamma inte längre fick vara kvar på avdelningen eftersom hon är färdigbehandlad.

88-åringen blev inlagd för omkring två veckor sedan på grund av att hennes allmäntillstånd var så dåligt. Hon hade ramlat flera gånger hemma i sin lägenhet under julhelgen och drabbats av urinvägsinfektion och uttorkning. På sjukhuset har hon fått genomgå skallröntgen eftersom läkarna misstänkte hjärnblödning och även röntgen av benen eftersom hon plötsligt inte klarar av att gå längre.

För de två syskonen kom beskedet om utskrivningen som en chock. Senast Per Törnblom hälsade på mamman på sjukhuset var för en vecka sedan. Då var hon i ett så dåligt skick att han fick mata henne.

– Därför blir jag så fruktansvärt irriterad över att de ska skicka hem henne.

Hans mamma står i kö till en kortare placering på Bomhusgården, därefter hoppas barnen att hon kan flytta in i en rullstolsanpassad servicelägenhet. Men någon plats till mamman finns inte just nu, vilket betyder att hon måste flytta hem till sin vanliga lägenhet när sjukhuset tampas med överbeläggningar.

– Miljön här är inte anpassad för någon som sitter i rullstol, säger Per Törnblom och visar höga trösklar och smala dörröppningar som inte går att passera med rullstol.

I går fick syskonen information om att en höj- och sänkbar säng var på väg till lägenheten, en åtgärd som ska underlätta för mamman och hemtjänstpersonalen som nu får ta hand om 88-åringen.

Per Törnblom tror att hans mamma kommer att tvingas spendera mycket tid i den där sängen eftersom hon inte klarar att sätta sig i rullstolen av egen kraft.

– Hon kommer förmodligen aldrig mer att kunna gå, ändå tippar de av henne här. Det borde väl vara en norm att de som skickas hem i alla fall ska kunna ta sig till toaletten själva?, säger han.

Mer läsning

Annons