Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

…och i stan

Annons
Familjen Lammi-Perälä bor mitt i centralaGävle och trivs alldeles utmärkt. All service finnspå gångavstånd. Men under sommaren längtarfamiljen ibland efter en liten täppa.

Familjen består av pappa Arto Lammi, mamma Pirjo Peräläoch döttrarna Linnéa, åtta år, och Emilia,fyra år.

Arto har cykelavstånd till sitt jobb, Pirjo har busshållplatsenrunt knuten och Linnéa behöver bara gå tvärsöver vägen för att komma till sin skola, Söderskolan.Emilias dagis, Fruns Hage, ligger ett par kvarter från bostadenpå Södra Kopparslagargatan.

Familjen bor i en trea på drygt 80 kvadratmeter, trevåningar upp med hiss.

- Vi flyttade ihop 1987 i en lägenhet två kvarterhärifrån. 1990 köpte vi den här bostadsrätten.Vi trivdes och när vi fick barn upptäckte vi vad braservice vi har runt omkring oss. Det gjorde att vi blev kvar,berättar Arto.

Gångavstånd

På gångavstånd finns mataffär,BVC, hälsocentral, skola, dagis, bibliotek och resten avcentrala Gävles utbud. Precis inpå knuten finns lekytorför barnen. Huset, som är byggt i vinkel, har nämligenen rejält tilltagen gård omgiven av plank därbarnen ofta leker. Från köksfönstret har Artooch Pirjo uppsikt över hela gården.

Vardagsrummet vetter åt andra hållet och därifrånkan de se när Linnéa går till skolan.

- I huset finns bastu, solarium, fullt utrustat gym, grovtvättstuga,vanlig tvättstuga och snickarbod. Skulle vi bo i hus fickvi bekosta alla faciliteter själva, säger Arto.

Han har suttit med i bostadsrättsföreningens styrelseoch vet att föreningen har god ekonomi. Hyrorna kommer inteatt chockhöjas och familjen behöver heller inte läggaundan några stora pengar för reparationer eftersomde bor i bostadsrätt.

Pirjo är uppväxt i lägenhet medan Arto tidigarebott i hus. Ibland saknar de en liten jordplätt.

- Ja, jag gillar att påta och hjälper min mor dåoch då, säger Arto.

Sommarstuga?

- Den enda gång vi längtar efter annanboendeform är i juni, juli och augusti. På somrarnaåker vi ofta till något badställe men jag kantänka mig en sommarstuga, säger Pirjo.

Hon visar runt i trean. Lägenheten är bra ljudisoleradså varken grannar eller trafik hörs.

- Det blir nästan för tyst ibland, säger Pirjoleende.

Flickorna samsas i ett rum, intill finns ett stort och luftigtvardagsrum.

Från köksfönstret ser man ända bort tillBrynäs och på gården utanför finns ett stortträd som skiftar utseende allt eftersom årstidernagår.

- Vi har funderat på en fyra men den här lägenhetenligger i söderläge så vi har sol på balkongen,det har inte fyrorna.

Balkongen vetter mot Polhemsskolan och Söderskolan somsommartid, när familjen nyttjar balkongen, är stängda.

- Den enda nackdelen är att vi i framtiden kanske villha fler kvadratmeter. Det är det enda som kan få ossatt flytta, säger Arto bestämt.

Mer läsning

Annons