Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och okända kändisar

/
  • Foto: GUN WIGH Utnyttja namnet. Hamnar miljöpartisten Peter Eriksson i regeringen hoppas hans namne i Gävle att kunna utnyttja namnlikheten.

Bo Lundgren bor i Sätra. Han finns inte med på moderaternas lista och Maud Olovsson tänker inte rösta på centern. Det är faktiskt sant att Bo Lundgren bor i Gävle. Det är naturligtvis inte moderatledaren men väl en person med samma namn.Får du några kommentarer med anledning av att du har samma namn som en partiledare?

Annons
- Nej, jag får inte det. Jag har inte ens reflekterat över att vi har samma namn, säger Bo Lundgren.

Peter Eriksson är på stark frammarsch som språkrör för miljöpartiet. I Gävleområdet finns flera med samma namn, inte så konstigt med tanke på att det är ett vanligt namn.
- Jag får kanske lite kommentarer på jobbet. De tycker det är konstigt att folk inte vet vem Peter Eriksson är. Men han har inte fått någon reklam av mig. Jag ska beställa bord i hans namn om han hamnar i regeringen. Han har ju haft ett uppsving så han kanske till och med blir statsminister. Jag ska rösta på söndag och vet vad jag ska rösta på men kanske tänker jag om och röstar på min namne, säger Gävles egen Peter Eriksson med ett stort skratt.

Statsministern har också ett vanligt namn och det finns nio personer i Gävle med samma namn.
- Jag får ofta kommentarer. Folk som ringer undrar om det är statsministern. Fem av tio frågar. Det blir lite tjatigt. Jag brukar svara att mina föräldrar ville att jag skulle bli statsminister. Det som är negativt är att om man tittar på statistiken över populära namn så döptes ingen till Göran förra året. Däremot döptes en till Gandalf.
Gandalf kanske är på väg att bli populärare än Alf för någon Alf Svensson är inte skriven i Gävle. Inte heller har vi någon Gudrun Schyman eller Lars Leijonborg.

Däremot finns ett par kvinnor med namnet Maud Olofsson i Gävletrakten. En av dem är Maud Olovsson i Valbo.
- Jag har fått massor av kommentarer. Alla kommer ihåg vem jag är. De frågar om åsikter om politiken. Jag är inte speciellt förtjust i henne men jag heter det jag heter. Jag har haft mycket kontakt med en annan Maud Olofsson i Gävle genom jobbet. Röstat har jag redan gjort men inte på Maud Olofsson.

MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons