Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad kapacitet på röntgen

/
  • Bilder från en undersökning med den nya magnetkameran granskas av sjuksköterskorna Anne-Marie Montelius och Anna Hedström.
  • – Det har blivit ett bättre flöde, väntetiderna för patienterna har minskat, säger Towa Johansson Marknell, vårdenhetschef på röntgenavdelningen på Gävle sjukhus.
  • Den nya magnetkameran är snabb och ger hög bildkvalitet. Med sin rymligare tunnel är den också bekvämare för patienten, konstaterar Teresa Ågren, sektionschef på röntgenavdelningen.Det nya genomlysningslabbet demonstreras av tillförordnade vårdenhetschefen Behrooz Kaveh.

Fler undersökningar, högre bildkvalitet, kortare väntetider och bättre arbetsmiljö. Det har blivit resultatet av omfattande investeringar på röntgenavdelningen på Gävle sjukhus.

Annons

Närmare 44 miljoner kronor har satsats på ny utrustning och ombyggnad av lokaler vid röntgenverksamheten i Gävle.

I paketet ingår bland annat följande:

– En ny magnetkamera (sjukhuset har nu två magnetkameror)

– Nytt lab för genomlysning.

– Tre nya ultraljudslabb (en utökning med ett lab).

Till det kommer omfattande ombyggnationer av lokalerna. Arbetet är precis avslutat och det firade avdelningen i går med öppet hus för personal och politiker.

– Personalen har fått jobba på en byggarbetsplats under lång tid. Den har varit enastående som stått ut. Nu är vi alla glada att arbetet är klart och att resultatet blivit så bra, säger Gunvor Persson, verksamhetschef vid röntgenverksamheten i Gävleborg.

Bakgrunden till investeringarna är bland anat de långa köer som tidigare fanns till vissa typer av undersökningar. Patienter som skulle undersökas med magnetkamera kunde i vissa fall få vänta i ett år. Landstinget tvingades ta hjälp av andra sjukhus i landet för att få undersökningarna gjorda i rimlig tid.

Med den nya magnetkameran (värd 20 miljoner kronor) på plats har undersökningskapaciteten inom detta område ökat med 50-60 procent. Det betyder att fler patienter kan undersökas varje år än tidigare. I år räknar avdelningen med att komma upp i cirka 6000 magnetkameraundersökningar, det är 1 800 fler än 2009. Väntelistan har på drygt ett år krympt från 1066 till 580 patienter. Kötiderna är nere på en-två månader.

– Vi klarar att hålla oss inom de medicinskt prioriterade väntetiderna, säger Gunvor Persson.

Med den nya magnetkameran kan man göra fler typer av undersökningar – till exempel av testiklar och tunntarmar – än tidigare. Den är också snabbare och ger bättre bildkvalitet.

Patienterna kan glädjas åt en bekvämare undersökningssituation. Den tunnel som de får ligga i är rymligare än i äldre modeller av magnetkameror.

Lokalmässigt har förändringar gjorts som skapat en bättre arbetsmiljö för personalen och.ett snabbare flöde i verksamheten. Akuta och icke-akuta ultraljudsundersökningar har delats upp i i två separata linjer, något som inneburit en stor effektivisering.

– Nu hinner man med de akuta patienterna under dagen. Förr kunde det bli 20 patienter kvar till kvällen, säger Towa Johansson Marknell, vårdenhetschef.

Personalen har varit starkt delaktig i utformningen av de nya lokalerna.

– De bästa idéerna har ofta kommit från golvet, säger Teresa Ågren, sektionschef.

Det som återstår att förbättra teknikmässigt på röntgenavdelningen är nu datortomografin. Nuvarande kapacitet räcker inte till. En tredje apparat behövs för att klara trycket. En ny datortomograf kostar åtta-tio miljoner kronor.

– Vi ska ansöka om att få köpa en sådan, säger Towa Johansson Marknell.

Mer läsning

Annons