Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om du hjälper mig så...

/
  • Ekorren äter och sprätter samtidigt frön ner till domherrar, grönfinkar och grönsiskor.
  • Ingen rädder för ekorren här...men ett litet avstånd är det bäst att hålla.
  • Sen är det grönfinkens tur att jobba och ekorrhonan får sig lite till livs.

Visst kan normala ”fiender”, ekorrar och småfåglar, vara tillsammans och till och med samarbeta när det gäller att skaffa mat.

Annons

Det visar ju bilderna från Göran Sjöberg och han berättar om fågellivet i Norra Åbyggeby:

”Vi har fortsatt att mata våra ”vinterfåglar” vilket visat sig mycket uppskattat särskilt av flera par domherrar och en ekorrfamilj. Dessa omaka ”par” samarbetar också mycket kreativt för att komma åt solrosfröna i fröautomaten!  Ekorrhanen, som är betydligt mörkare än den mera luggslitna röda ekorrhonan, har lärt sig att hänga med ena bakbenet i snöret till fröautomaten och med munnen och framtassarna snappa åt sig fröna. Det sprätter då ut många frön som hamnar på marken under automaten till uppenbarligen stor glädje för flera par domherrar och en mängd grönsiskor och grönfinkar som ännu nu långt in i maj håller sig kvar vid fröautomaten.

I början hände det att ekorren tappade taget med bakfoten och ramlade ner bland domherrarna vilket naturligtvis resulterade i ett visst kaos men nu har den lärt sig att hålla sig kvar och småfåglarna verkar inte alls vara rädda att ha honom hängande över sig trots att ju en ekorre gärna tar en småfågel om den kan.

Ibland sitter den även på marken men då sitter domherrarna alltid minst fyra - fem dm från ekorren.

Den röda ekorrhonan nöjer sig dock med att sitta på marken och äta frön. Hon får då ofta hjälp att få färska frön av grönfinkar och domherrar som då sitter i fröautomaten och sprätter ut frön som ramlar ner till honekorren. Detta kallar jag kreativt samarbete!”

Mer läsning

Annons