Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om viktiga bokstäver...

/

Annons

Jag har varit ute på havet och åkt handelsbåt som ni kanske sett i bladet. Hur var det då? Jo kul, det är alltid kul på sjön. Först ser man svensk tv några timmar sedan dansk och till sist tysk gomorron-tv, då är man framme. På bryggan var det bara en som höll utkik åt gången. Var tolfte minut kvitterade han ett larm för att visa att han var på alerten. Jag kan erkänna att jag varit borta från rodret längre än tolv minuter när jag seglat Jabowoky ensam. Lagat mat, varit på toa eller somnat i sittbrunnen. Men i framtiden kommer jag att hålla undan för alla handelsbåtar. Styrmannen har mycket pappersgöra på bryggan så det är inte alltid de har koll på småbåtar. Något att tänka på för fritidsbåtsskeppare.

Det här var min fjärde resa genom Kielkanalen eller Nordostsee Kanal som den egentligen heter. När man kommer från Atlanten med segelbåt in i kanalen är det härligt att känna dofter av jord, träd, kobajs och höra fågelkvitter. På stora fartyg står man 30 meter upp i luften och ser jordbrukslandskapet passera så nu förstår jag var alla härliga dofter kom ifrån. Men på bryggan känner man inga dofter alls för kaptenen och tredjestyrman röker på så det känns som vi var i Ruhrområdet. Det som var grymt imponerande var hur enkelt kaptenen fickparkerade båten i slussen och framförallt i hamnen i Hamburg. Men det är ett hårt liv, sjömanslivet; lossa, lasta, lossa och sen iväg igen. Någon svängom i Hamburgs kända kvarter kan sjömannen glömma i dag. Så jag föredrar segelbåt.

Apropå svängom såg jag ”danzbandztävling” på tv. Vet ni varför det är så många z i dansbandsnamnen? Jo, det var ett dansband som kom till en folkpark och såg sitt namn annonseras med såna där bokstäver som vaktmästaren hänger upp på små spikar. Grabbarna i bandet såg att det var ett z i deras namn.

De undrade varför och arrangören förklarade att det var så många band som skulle spela att bokstaven s tog slut, så han fick ta till ett z. Bandmedlemmarna tyckte det var läckert och behöll stavningen. Bandet hette Lasse Stefans före den spelningen och resten är dansbandshistoria.

För några år sedan skulle jag plåta Jens Törnberg i GIF vid anslagstavlan vid konserthuset. Några studenter hade flyttat om bokstäverna. Lånat IF ur GIF, tagit bort E ur SUPERETTAN och flyttat dit I och F. Vad det blev får ni räkna ut själva. Det var jäkligt nära att det kom på bild i tidningen. Men det kanske hade blivit succé det med.

När Brynäs spelade bortamatcher på den gamla goda tiden så kan minnesgoda läsare komma ihåg att resultatet tillkännagavs på Arbetarbladets balkong utmed Hattmakargatan. Resultatet visades med stora siffror.

Massor med folk samlades vid BP-macken nedanför. Det var ju inte så ofta Brynäs förlorade på den tiden men när sifferbytaren kom ut på balkongen och tog ner siffran för motståndarlaget och skulle sätta upp en siffra som visade att BIF släppt in en balja så bombarderades sifferbytarmannen med snöbollar.

Hårt liv tidningslivet.

Det blev inte så mycket till sjörapport denna gång men snart är Tor hemma igen och då börjar det hända grejer.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons