Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödig medicin ska bort

/
  • Nils Olsson, Jennie Staaf och Kristina Berglund har kommit in till Maj Åberg för att prata om vilka tabletter de tror att hon inte behöver längre.
  • Kristina Berglund uppskattar om pensionärerna blir av med ­onödiga mediciner.
  • Karin Lindgren bidrar med sina apotekarkunskaper till läke­medelsgenomgångarna.
  • Nils Olsson konstaterar att de med det nya arbetssättet har tillräckligt underlag för att göra ändringar direkt.
  • Jennie Staaf tycker att det är en fördel att fler deltar, personal, pensionärer och anhöriga.
  • Britt Aspgren är kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.
  • Maj Åberg har inte oroat sig för att hon åt för många tabletter, men är glad att slippa några.

I slutet av sommaren kommer hon förhoppningsvis att kunna slippa flera av sina mediciner berättar läkaren Nils Olsson för Maj Åberg efter läkemedels­genomgången.

– Vad skönt, säger Maj Åberg.

Annons

Hon äter åtta tabletter varje morgon berättar hon. Men hon oroar sig inte för medicinerna och pratar inte med personalen på Furugården om dem.

– Jag bara tar dem.

Nils Olsson, sjuksköterskan Jennie Staaf och apotekaren Karin Lindgren har på förmiddagen gått igenom medicinerna Maj Åberg och sju andra av Furugårdens pensionärer tar för att se om de behöver göra några ändringar.

Läkare och sjuksköterska har även tidigare gått igenom medicinlistan en gång om året, det nya är att en apotekare är med och att pensionärerna nu först får berätta hur de mår, till exempel om oro, yrsel och muntorrhet, genom ett formulär.

Maj Åbergs kontaktperson Kristina Berglund har hjälpt till att fylla i svaren på frågorna. Hon tycker att det är bra med genomgångarna.

– Jag är hälsopedagog så ju färre mediciner desto bättre.

På köpet har hon lärt sig fler medicinnamn.

Undersköterskan Gunilla Berglund tycker också att det är bra med genomgångarna.

– Det är roligt att göra något annat. Och man får reda på mer om medicinerna.

I hennes fall har anhöriga hjälpt till att svara på frågorna och de har också uppskattat läkemedelsgenomgångarna.

Nils Olsson säger att de tyckt att de har haft bra koll på medicinlistorna redan tidigare, men att de upptäckt att de kan göra än fler förändringar med det nya arbetssättet. Framförallt har de ögonen på neuroleptika som sömntabletter och lugnande läkemedel. I genomgången ingår också ett prov på njurfunktionen som visar om dosen är den rätta.

Efter genomgången pratar de med varje pensionär om förändringarna de vill göra.

Nils Olsson slår sig ner vid Maj Åbergs köksbord och undrar vad hon tror om att de vill att hon ska äta färre mediciner.

– Om det går, bara jag slipper värk, säger hon.

Efter att ha fått höra att hon nog inte behöver fem av sina tabletter längre, mot värk, urinvägsinfektion, benskörhet, högt blodtryck och magsår, och att hon ska sluta successivt under sommaren på försök är hon nöjd.

Alla som bor på äldreboende i Gävle ska få en årlig läkemedelsgenomgång i samarbete med hälsocentralen, men enligt socialstyrelsens senaste statistik fick bara åtta av tio det. Vad det beror på vet inte Britt Aspgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska, men säger att det kan vara att man bor kortare tid än ett år och att det under den tiden inte skett någon genomgång.

Mer läsning

Annons