Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operationen gav svåra skador

/
  • Eric Jansson kämpar för att de misstag som begåtts under behandlingen av hans mamma Agneta ska granskas.

Hans mamma skadades allvarligt vid en gallstensoperation på Gävle sjukhus. Ingreppet utfördes av den läkare som utreds för misstag som bland annat lett till två patienters död.
– Mitt förtroende för honom är lika med noll, säger Eric Jansson.

Annons

Det var i december i fjol som Agneta Jansson, 63 år, skulle opereras för gallsten på Gävle sjukhus. Det är ett rutinartat ingrepp och den opererande läkaren var erfaren. Ändå gick det snett. Lever och tunntarm skadades och Agneta drabbades av blodförgiftning.

Det blev början på en lång och besvärlig behandlingsperiod på sjukhuset. I samband med att Agneta skulle sövas inför en omläggning råkade hon ut för ytterligare en allvarlig komplikation. Hon fick andnöd till följd av ett stopp i en andningskanyl och drabbades av syrebrist och till slut hjärtstillestånd.

Agneta Jansson överlevde men har fått bestående hjärnskador och har fått sitt liv totalt förändrat. I dag bor hon på ett korttidsboende i Gävle.

– Det är tur att hon är så envis, hon gör hela tiden framsteg. Men det går långsamt. Hon sitter fortfarande i rullstol, säger sonen Eric Jansson.

Han är mycket kritisk till hur mamman blivit behandlad. Tillsammans med sin syster Malin Hallberg har han engagerat sig för att hela händelseförloppet ska utredas grundligt. De har bland annat anmält missödena under själva operationen till Socialstyrelsen, något landstinget inte velat göra.

Den läkare som opererade Agneta Jansson är i dag föremål för en uppmärksammad specialgranskning hos Socialstyrelsen. Som GD tidigare berättat misstänks han ha begått misstag i samband med ett flertal operationer under sin tid på Gävle sjukhus.

Läkaren är i dag tjänstledig från landstinget i Gävleborg men arbetar på ett annat sjukhus i landet.

Enligt Socialstyrelsen är detta fullt tillåtet. Märkligt, tycker Eric Jansson.

– Så länge utredningen pågår borde han inte få operera, menar Eric som inte har någon hög tanke om läkarens kompetens.

– Jag skulle inte ens låta honom klippa mina tånaglar.

Eric Jansson säger att han träffat läkaren en gång. Det var strax efter att denne opererat mamman.

Läkaren verkade då ta lätt på det inträffade, enligt Eric Jansson.

– Han sade att det som hänt var ”beklagligt”. Det var ett konstigt sätt att uttrycka sig på inför en anhörig.

Hög arbetsbelastning har nämnts som en tänkbar bidragande orsak till läkarens misstag.

– I så fall vilar ett stort ansvar på hans chef som tillåtit att han tagit på sig arbetsuppgifter som legat utanför hans kompetens, säger Eric Jansson.

Mer läsning

Annons