Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet spår med drömföre

/
 • Drygt fem timmar tog det för Gustaf Lejon från Sandviken att skida från Sälen till Mora. En bra tid som gör att han känner sig kvalificerad att åka Vasaloppet (tävlingen alltså) nästa år. Gustaf, som tävlingsåkt i unga år, erkände dock att han var duktigt trött den sista milen.
 • – Jag har träningskört 100 mil, så mycket hade det aldrig blivit om jag inte bestämt mig för att göra comeback i Vasaspåret, berättade Thomas Hedfors, 61, från Högbo GIF. Det var 16 år sedan Thomas senast åkte de nio milen.
 • – Det här ska jag göra fler gånger, avslöjade Olof Höglin, söderhamnare som sedan sex år tillbaka är Gävlebo. – Det var en kanondag i spåret, sa Olof, som verkligen såg belåten ut med sin dag.
 • Malin Owen och Linda Östberg från Högbo GIF såg nästan oförskämt fräscha ut när de nådde Mora. Trots att de ­kapat sina tidigare Vasaloppstider med bred marginal. Malin med hela två timmar! Men så hade de också förberett sig väl med träning i såväl Funäsdalen och Sälen.
 • Publiken trivdes i det fina vädret och fick bland annat se Årsundaesset Emil Jönsson och Moras Anna Haag dela ut priser till deltagarna i Ungdomsvasan.
 • Det finns kranskullor även vid Öppet spår och en av dem var, ska vi säga, lite oortodox...
 • Stefan Svärd från Hille åkte Öppet spår för sex år sedan. Han var mycket nöjd med sin comeback. Nästa gång (2013 alltså) vill han prova tävlingsloppet även om han inser att där är det ännu trängre i spåren med dubbelt så många deltagare.
 • – Första gången jag åkte tog det nio timmar, nu klarade jag av det på sju även om det var tungt sista milen från Eldris, berättade Angelica Bengtsson från Årsunda.Angelica arbetar numera i Åre och där har träningsmöjligheterna varit bättre än hemmavid.
 • – Mitt första lopp mellan Sälen och Mora, sa Per Kreij, östgöte som acklimatiserat sig i Sandviken.Men om det blir fler niomilslopp ville han inte utlova.
 • Femte året i rad var det för Thomas Eriksson, 49, från Gävle.– En jättefin dag i spåret, konstaterade han.
 • Efter ett uppehåll på 3-4 år återvände Patrik Grönman från Gävle till Öppet spår. Han hade förberett sig med att träningsåka 40 mil, främst i Högbo.– Det har ju inte funnits så mycket annat att välja på, sa Patrik.
 • – Det var sju år sen sist, men tiden var en timme bättre, avslöjade Miguel Enefjord, 31, från Gävle.Miguel har löptränat mycket men också hunnit med 30-35 skidmil i Högbo.
 • – Just nu känns det inte som det blir fler lopp, det var tungt på slutet, sa Peter Andersson från Gävle som konstaterade att 20 träningsmil var för lite.
 • – 50-årskrisen, skrattade Kjell Svedberg från Storvik och berättade att det var tio år sedan han sist åkte de nio milen.Kjell har tränat hemma i Storvik där fina spår lockat många stockholmare att förbereda sig.
 • Niklas Oldeen från Gävle fick blodad tand efter första försöket. Men han erkände att det inte var så lätt hur man skulle disponera loppet. Redan nu siktar han in sig på tävlingsloppet ett kommande år.
 • Anders Olsson från Ockelbo såg sliten ut efter sitt första lopp i Vasaspåret.– Det gick bra fram till Mångsbodarna. Sedan var benen som cement. Jag var alltför dåligt tränad, fastslog Anders.

Sommaren är kort, sjunger Tomas Ledin. Vintern kan också vara kort. Åtminstone tycks det bli så i år.

Annons

Bristen på snö har inte gjort det lättare för skidåkarna och i synnerhet inte de motionärer som haft som mål att åka i fädrens spår från Sälen till Mora.

Åtskilliga av dem som avverkade Öppet spår i söndags hade inte haft möjlighet att förbereda sig i den utsträckning de önskat.

Rekordet slog nog den löpare som intervjuades av tävlingsspeakern och som berättade att han hämtat skidorna i garaget kvällen före start. Men åkte gjorde han och i mål kom han.

Förhållandena var annars de bästa tänkbara. Ett par minusgrader och strålande sol gjorde att ovanligt få av de 8 049 startande bröt. 7 696 nådde målet.

– Det flöt så bra att det nästan gick för fort utför, sa Thomas Hedfors från Högbo GIF.

Snabbast av gästrikeåkarna var Mattias Björklund från Hofors AIF. Han hade 43 före sig i den inofficiella prislistan med tiden 5.07.

Vi noterade också att ständigt lika glada elitskidåkarparet Emil Jönsson och Anna Haag är mycket populära bland ungdomsvasans åkare. Alla tog chansen att få en kram av dem när de delade ut priser i de olika ungdomsklasserna.

Sture Dahlström och Anders Wennberg

Mer läsning

Annons