Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen hotar förhala ny koalition

Det kan komma att dröja innan landstingets nya politiska majoritet kan tillträda. Oppositionen överväger att förhala hela processen.
– Ren obstruktion, anser tillträdande landstingsrådet Björn Brink, C.

Annons

Efter många turer blev det i förra veckan klart att Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet ska slå sina påsar ihop och tillsammans styra landstinget i Gävleborg fram till nästa val.

När den nya koalitionen kan tillträda är dock ovisst. Meningen var att landstingsfullmäktige skulle fatta de nödvändiga besluten vid sitt sammanträde den 24 mars. Men nu kan hela processen komma att försenas.

För att den nya majoriteten ska kunna formas och nya personer väljas in på olika poster krävs att den politiska organisationen stöps om. Men det förslag till omorganisation som S, C och MP lagt och som GD tidigare berättat om underkänns av oppositionen.

När förslaget läggs fram för fullmäktige kan oppositionen komma att genomdriva återremiss – det vill säga se till att förslaget skickas tillbaka för omarbetning – och därmed få beslutet uppskjutet.

– Det är ett möjligt scenario, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

Enligt kommunallagen räcker det med att en tredjedel av ledamöterna står bakom ett återremisskrav för att det ska verkställas. De fyra icke-socialistiska oppositionspartierna har tillsammans 27 mandat och det skulle vara tillräckligt.

Frågan är vad oppositionen har att vinna på en sådan manöver.

– Vi vill få till ändringar i förslaget. Men vi vet inte i dag om det finns några utsikter att lyckas med det. Därför har vi ännu inte bestämt oss för hur vi ska göra, säger Patrik Stenvard.

Förslaget till omorganisation innebär bland annat att hälso- och sjukvårdsnämnden läggs ned och att styrningen av landstinget centreras till landstingsstyrelsen.

Oppositionen tycker att förslaget är framhastat och illa underbyggt.

Att stöpa om hela den politiska organisationen i rekordfart bara för att tillmötesgå Centerns krav på fler styrelse- och nämndposter är helt fel, anser partierna.

Björn Brink, Centerns tillträdande landstingsråd, är inte glad åt oppositionens planer. Han kallar det ”obstruktion”.

– Det där hoppas jag att vi slipper, säger han.

Eftersom det finns en klar majoritet för den nya organisationen skulle en återremiss inte ändra på något i sak, menar han. Fullmäktige kan kallas in igen med kort varsel och då driva igenom förslaget.

Han tycker heller inte att det finns något skäl att dröja med omorganisationen.

– Vi är alla överens om att hälso- och sjukvårdsnämnden inte fungerat bra. Så varför inte lägga ned den så fort som möjligt?

Mer läsning

Annons