Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optimism trots svart vinter

Det har varit en svart vinter. Nu ljusnar det. Tongångarna från båtbranschen är försiktigt positiva på Allt för sjön.Tillverkare som Uttern och Ryds har börjat bygga båtar igen efter stoppet i slutet av 2008.

Annons

– Det är skönt med låga förväntningar ibland. 2008 var inget roligt år för båtbranschen i Sverige. Nu öppnar båtfabrikerna igen och det skrivs nya order. Vi tror framför allt på en stor eftermarknad i år.

Så sa Mats Eriksson, vd i branschorganisationen Sweboat när Allt för sjön, Nordens största båtmässa, öppnade i fredags.

Det finns flera förklaringar till att både tillverkare och försäljare av fritidsbåtar ser ett ljus i tunneln trots lågkonjunkturen. Den låga räntan gör förstås sitt. Många osålda båtar av förra årets modell är nu billigare. Det har blivit köparnas marknad.

Den svaga svenska kronan är bra inte minst för segelbåtsvarven på västkusten som säljer större delen av sin tillverkning utomlands. Kronfallet gör förstås importbåtar dyrare, något som också bör gynna svenska båtar på hemmaplan.

Och även om nyförsäljningen blir jämförelsevis låg även i sommar förväntar sig branschen att vi kommer att köpa mer tillbehör än vanligt. Så var det i förra lågkonjunkturen på 1990-talet.

Mer läsning

Annons