Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Organbristen är ett bekymmer"

Minst 30 svenskar har åkt utomlands för att köpa en njure av fattiga människor. Bristen på organ är ett bekymmer, tycker Per Halvarsson, överläkare på Njurmedicin på Gävle Sjukhus.

Annons

SR:s Vetenskapsradion rapporterar att minst 30 svenskar åkt utomlands för att köpa en njure, enligt en opublicerad kartläggning av Annika Tibell, chef för transplantationskirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon har först statistik över njurtransplanterade som fått eftervård i Sverige, men opererat sig utomlands. I Sverige är det olagligt att köpa organ. Gävlebor kan få vänta i upp till tre år för att få en njure, beroende på blodgrupp.

– Vi har aldrig haft någon i Gävleborg som åkt utomlands och köpt en njure men organbristen är ett bekymmer, säger Per Halvarsson.

Just nu är det tio personer som står på listan för att få en njure av en avliden person. De kan få vänta mellan ett halvår upp till tre år. Många njursjuka får ett organ från levande släktingar eller vänner och flera personer i Gävleborg går bara och väntar på operationen.

– I Uppsala, där transplantationerna görs, är det svårt att få operationstider, de har för lite kapacitet. Vi har patienter som är utredda och skulle kunna opereras imorgon men de måste vänta tills i höst för att få en tid, säger han.

Per Halvarsson tycker att det är ett hälsoekonomiskt problem med de långa väntetiderna, eftersom patienterna måste få dialys medan de väntar.

– Det kan handla om dialys i fyra månader i onödan och det är en dyr behandling och jobbigt för patienten.

Mer läsning

Annons