Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otur? Nej, de hade tur

/

Fredrik Albelin och Viktor Mattsson tävlade i att ro över Atlanten, från Kanarieöarna till Barbados.

Annons

Först krockade de med en val, efter det attackerades de av flygfiskar. Sedan blåste deras efterlängtade saffranspannkaka över bord precis när de hade dukat upp den på däck. Efter 25 dygn kapsejsade roddbåten. Fredrik spolades bort från båten men hittades av Viktor efter 45 minuters letande. Båda hade fått hjärnskakning av vurpan. Efter 13 timmar blev de upplockade av ett fraktfartyg och fick åka med till Afrika.

”De har verkligen haft otur” säger Fredriks mamma.

Otur! Turgubbar tycker jag. Att bli hittad och upplockad av ett fraktfartyg på de latituderna på Atlanten – då har man tur.

Hårt liv sjömanslivet.

Gråvinter har vi, himlen är ofta betonggrå. Den som väntar på något grått…

Stormarna vresiga Dagmar och elaka Emil avlöste varandra, varannan storm ska ha kvinno- respektive mansnamn i bokstavsordning. Nästa stormnamn blir alltså ett kvinnonamn på F.

Tittar tillbaka i egna minnet. Sandvikens segelsällskap som fyller 100 år 2013 håller på med en jubileumsbok. Jag fick medalj 1967 av Olof Palme eftersom jag vann skol-SM i kajak. Palme var då ecklesiastikminister (utbildningsminister), och satt i Svenska kanotförbundets styrelse. När Palme gick ur styrelsen för att statsministerposten kom emellan fick han en röd kanadensare av förbundet att ha på Harpsund. Men det var nog tur att Palme och Chrusjtjov höll sig till ekan, som var stadigare än kanadensaren, annars hade det blivit botten upp.

Jag slutar lite allvarligt.

Gasten tyckte vi skulle se ”Stödgalan för hemlösa” i konserthuset häromkvällen.

– Jag köper biljetter, sa jag.

– Jag vill betala min själv, sa gasten, det är en hederssak.

Så jag fick pengar. Jag hade varit och lekt med båten och kom direkt från båthuset till konserthuset för att köpa biljetter. Det fanns ett fåtal biljetter kvar.

Tänk att man har en sådan lyx att man har ett helt stort hus för en båt (och så för spindeln förstås). Sedan finns det dom som får sova ute. Ibland får man sig en riktig tankeställare och lite dåligt samvete. Det blev en kanonkväll med kyrkoherde emeritus Bengt Wiklund som presenterade artisterna på ett charmant sätt.

När Jacob Gordin sjöng ”Livets skafferi” bestämde jag mig för att sätta in en femhundring från mig, gasten och spindeln på Rias plusgiro 260360-3 för bostadslösa.

Häng på skjulgubbar!

En kanonkväll blev det och tummen upp för Ria och Hans Ivarsson som tog initiativet till insamlingen som gav en kvarts miljon. Ser fram emot nästa års konsert som lär vara på gång.

Volvo Ocean Race är på gång igen, från Abu Dhabi till Sanya i Kina.

Panta Rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons