Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt utbrott av mässling oroar

I ett ovanligt utbrott av mässling har ett tiotal människor i Stockholm och Uppsala län smittats. I Gävleborg har ingen insjuknat hittills.

Annons

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns och eftersom konsekvenserna kan bli svåra ser myndigheterna allvarligt på utbrottet.

De ber nu allmänheten i Uppsala och Stockholms län att tänka sig för när de uppsöker vård.

Den som misstänker att den har fått virussjukdomen ska först ringa sjukvårdsrådgivningen – inte sätta sig på en akutmottagning eller vårdcentral, framhåller läkaren Katarina Widgren vid Smittskyddsinstitutet till TT.

Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har skickat ut ett meddelande till bland andra jourmottagningarna om mässlingsutbrottet i grannlänet och Stockholm, men ingen i Gävleborg har fått mässling nu eller de senaste åren.

Bland de som smittats av mässling i Uppsala och Stockholm är en del äldre vuxna, som har saknat skydd mot sjukdomen.

Inger Andersson von Rosen, smittskyddsläkare i Uppsala, uppmanar alla att se över sitt vaccinationsskydd och vaccinera sig om man inte gjort det tidigare eller säkert vet att man haft mässling.

Både vården och allmänheten bör nu ”tänka mässling”, säger hon till TT.

– Förutom feber och hosta är ögonsymptom typiska för mässling. Rodnade ögonvitor och ljusskygghet. Utslagen också, förstås, men de kommer senare.

Flera av de mässlingsdrabbade i Uppland har behövt sjukhusvård, dock inte intensivvård.

Anders Tegnell gissar att andelen ovaccinerade utgör någon procent av de som är födda innan vaccinet infördes, vilket skulle innebära att ett antal tiotusen svenskar är oskyddade. Det infördes stegvis under 1970-talet och etablerades i det allmänna programmet först 1982.

En annan grupp som är i farozonen är barn under 18 månader, eftersom det är då den första sprutan ges.

– Eftersom vi i Sverige normalt inte har mässling så ger vi den första sprutan senare än i andra länder. Den ger bättre effekt då, men det innebär samtidigt att barn yngre än 18 månader saknar skydd. Mässling är en mycket allvarlig sjukdom, oavsett ålder, och i Europa har vi ett antal dödsfall varje år, säger Anders Tegnell till TT.

Spridningen började med en person som smittats utomlands. I Stockholm, där senaste fallet konstaterades den 2 februari, kan spridningen fortfarande pågå.

I Uppsala bedöms spridningen definitivt ännu pågå.

Mer läsning

Annons