Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntat miljonregn över landstinget

Landstinget i Gävleborg kan se fram emot ett rejält tillskott till kassan i år. 90 miljoner kronor kan komma att ticka in i form av återbetalning av försäkringspremier. Hur pengarna ska användas är oklart.

Annons

Pengarna kommer från AFA, en försäkringsorganisation som ägs av arbetsmarknadens parter och som bland annat har landsting och kommuner som kunder. Via AFA är de anställda avtalsförsäkrade vid till exempel sjukdom, arbetsskada och föräldraledighet.

Senare års förändringar i sjukförsäkringen har gjort att AFA:s utbetalningar minskat kraftigt. De premier som landsting och kommuner betalat in har varit för stora.

Av den här anledningen har AFA tidigare gjort återbetalningar av premier. Nu överväger man att göra det igen. Det skulle i så fall handla om en återbetalning av premierna för 2008 och eventuellt även för 2007.

Totalt skulle det röra sig om en summa på tio miljarder kronor.

För landstinget i Gävleborg skulle det innebära ett betydande tillskott.

– Det handlar om minst 45 miljoner kronor, i bästa fall 90 miljoner kronor, säger Bo Svedberg, landstingets ekonomidirektör.

Han är naturligtvis glad över pengarna även om det rör sig om en engångssumma. Det ger landstinget ökat ekonomiskt utrymme. Men vad pengarna ska användas till är oklart.

– Det är omöjligt att säga i dag. Vi fick besked om det här så sent som i förra veckan och har inte hunnit diskutera det närmare.

Landstinget får nu avvakta det formella beslutet kring återbetalningen som AFA:s styrelse väntas fatta i juni.

– Det är jättebra att vi får tillbaka pengar. Men det är olyckligt att det kommer så sent på året. Det gör att det blir svårt att hantera detta budgetmässigt, säger Bo Svedberg.

Mer läsning

Annons