Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överbo – paradis för pionens vänner

/

Den lilla plantskolan i Överbo ligger mitt i skogen söder om Månkarbo och har blivit en magnet som drar till sig pionfantaster och andra trädgårdsintresserade som åker långt för att välja och vraka bland de fina plantorna.

Annons

Den här söndagen är det ett 15-tal personer från trädgårdsföreningen Ringblomman i Gävle som strosar runt bland bänkarna och gör det ena fyndet efter det andra.

– Jag har kommit hit flera år. Det är speciellt här. En gång var vi här i ösregn men det var lika trevligt för det. Man känner sig så otroligt välkommen, säger Yvonne Larsson från Bomhus, som fastnat för ett silverax.

– Det här tycker jag är en fin växt, säger hon.

Anders och Susanne Sjöberg, Valbo, håller sig till Sture Järpemos specialitet: Pionerna.

– Vi har redan tio olika pioner hemma. Men vi har nog plats för tre eller fyra till, säger Susanne Sjöberg.

Det gäller bara att välja, för här finns allt från enkla vilda pioner som rosenpion eller svavelpion, över luktpionerna, till de trendiga buskpionerna.

Helst skulle han bara hålla på med pioner, påstår Sture. Pioner och potatis var det första som han och Kristina odlade på sommartorpet i Överby som de köpte för 46 år sedan, och pionerna spelar fortfarande huvudrollen.

– Pioner tål allt, säger Sture, men han måste medge att buskpionerna inte klarade förra vintern så bra.

– Ingen tjäle, mycket snö och kyla som höll i sig in i april. Det klarade de inte. Men sånt händer. Till och med enbuskarna skadades förra vintern. Vi bor inte vid Medelhavet, säger han.

Början av juni är något av en mellanperiod för pionerna. Luktpionerna har inte slagit ut ännu, medan de tidigaste vilda europeiska pionerna sjunger på sista versen. Men några blommar fortfarande.

– Den här ska ni titta på, det är en paeonia miokosewitschii, en svavelpion, säger Sture och visar en pion med enkla röda blommor.

Folk som köpt en svavelpion som får röda blommor tror ofta de att de fått fel. Men röda svavelpioner är lika äkta som de gula, försäkrar Sture Järpemo.

– Det är ett dolt anlag. Tio procent av svavelpionerna blir röda när man sår. Ett år sparade jag svavelpionerna så att jag hann se vilken färg de hade innan jag sålde dem, och då blev de röda ännu mer populära än de gula, berättar han.

De grupper som ringer och förvarnar om sitt besök blir bjudna på kaffe, men Kristina har fullt sjå att fösa iväg besökarna till kaffebordet, eftersom alla har så många frågor att ställa och så många växter att titta på. Sture dröjer sig också kvar, och börjar ta betalt i stället för att gå och dricka kaffe.

Både Sture och Kristina är numera pensionärer efter att tidigare ha arbetat som lärare. Att driva plantskolan är inget arbete, det är bara roligt, tycker de.

– Det är Sture som driver upp alla plantor, jag gör inget sånt. Men det är jag som rensar ogräs, Sture ser inte ogräset, säger Kristina Järpemo.

– Men vi gör detta bara av glädje. Och Sture tycker att det är så roligt med alla besökare, säger hon.

Mer läsning

Annons