Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överskott – men delar av sjukvården har stora problem

Landstinget i Gävleborg fortsätter att gå med överskott . Men delar av sjukvården har stora ekonomiska problem. Det visar den delårsrapport som landstingsstyrelsen i går diskuterade.

Annons

Rapporten visar att resultatet efter årets första sju månader blev 123 miljoner kronor. Det är drygt 30 miljoner bättre än budget. Innan året är slut väntas dock en försämring och slutresultatet prognosticeras till 65 miljoner kronor, tre miljoner lägre än budget.

Om helhetsbilden är ljus är läget dystrare inom delar av sjukvården som fortsätter att dra över sina ekonomiska ramar. Underskottet uppgår till 90 miljoner kronor. Sämst går det för medicin- och operationsdivisonerna. Förklaringen är att kostnaderna blivit högre än beräknat. Bland annat har kostnaderna för inhyrd personal ökar med 22 miljoner kronor till 129 miljoner kronor.

– Vi har tagit fram några åtgärder för årets sista månader för att minska kostnader och komma i kapp. Några exempel är att minska våra kostnader för övertid genom en mer flexibel bemanning enheterna emellan, säger Roger O Nilsson, divisionschef i Division Medicin, i ett pressmeddelande.

För att täcka en del av underskotten och undvika att alltför drastiska sparåtgärder genomförs inom sjukvården föreslår landstingsstyrelsen att ett tilläggsanslag på 60 miljoner kronor tillförs.

Björn Hanérus

Mer läsning

Annons