Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss framtid för ifrågasatt läkare

Framtiden för den läkare som misstänks ha begått allvarliga misstag i samband med operationer på Gävle sjukhus är oviss.

Annons

Socialstyrelsen utreder om han har brister i sin yrkeskompetens.

GD berättade tidigare den här veckan om en läkare på Gävle sjukhus som fått hård kritik från Socialstyrelsen för sitt agerande i samband med att en 74-årig patient dog vid en behandling på endoskopienheten.

Socialstyrelsen undersöker även två andra händelser där läkaren varit inblandad. Det handlar dels om en tumöroperation som ledde till en 54-årig patients död, dels om en galloperation som resulterade i allvarliga följder för en 63-årig patient.

Socialstyrelsen har beslutat att en särskild utredning av läkarens yrkesutövning ska göras.

- Det har varit några händelser där läkaren varit involverad. Vi tycker att det finns anledning att utreda honom noggrannare, säger Lena Gabrielsson, byrådirektör på Socialstyrelsen.

Utredningen görs i samarbete med landstinget i Gävleborg. Ett antal slumpvis utvalda patientfall där läkaren varit inblandad ska granskas närmare. Syftet är att se om läkaren generellt agerat oskickligt och om han i så fall kan betraktas som en fara för patientsäkerheten.

Efter utredningen kan Socialstyrelsen, om man ser skäl till det, gå vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd med begäran om skyddsåtgärder. Det handlar i så fall i första hand om att läkaren får en prövotid på tre år. Under denna tid får han arbeta men sätts under extra tillsyn av Socialstyrelsen och får en plan för hur han ska komma till rätta med sina kompetensbrister. I andra hand kan det bli aktuellt att dra in hans läkarlegitimation.

Läkaren är erfaren och välutbildad och för klinikledningen ter det sig svårförståeligt att så många allvarliga komplikationer inträffat under hans operationer på senare tid. Eventuellt kan hög arbetsbelastning vara en förklaring. Läkaren har tagit på sig alltmer avancerade arbetsuppgifter, enligt Ulf Öhrvall, verksamhetschef inom kirurgin i Gävleborg.

Utredningen kommer att bli klar under hösten. Läkaren är fortfarande anställd i landstinget i Gävleborg men är tills vidare tjänstledig. Ulf Öhrvall utesluter inte att läkaren senare kan återgå i tjänst.

- Men i så fall blir det med arbetsuppgifter som är anpassade efter hans kompetens, säger han.

Mer läsning

Annons