Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På fisketur med ostadigt flytetyg

/

Jo, det blev en båttur med fiskespön i Gambiaflodens delta. Det nappade lite då och då. Mest spännande var att se vad för fisk som nappat.

Annons

En malliknande fisk var den som högg mest på kroken som var laddad med räkor. Vår gambianske kapten skar av ryggfenan snabbt innan vi fick ta i fisken. Den var giftig, påstod han.

Båtarna var långa och smala och lika ranka som en CG Pettersson-båt eller snarare som en kajak. Ställde man inte pilsnern mitt i båten var den nära att kapsejsa. Flytvästar eller räddningsflotte fanns inte med ombord, så det hade inte varit kul att hamna i mangroveträskets varma vatten. Det kunde ju ligga en hungrig krokodil och vänta på mat. Hårt liv sjömanslivet.

Samma dag som hemresan hann vi med att bada i 27-gradiga Atlanten. Tolv timmar senare stod jag i lätt regn och skottade plaskblöt snö i Stigslund. Men det var inte värsta kallduschen den dagen (inte heller att Bocken brunnit ner).

Utan den fick jag när jag slog upp den dagens tidning där det stod att läsa att bilskoj… handlarna hade sålt Briggen Gerda-tavlan. Trots att museichefen inte tycker att det är glasklart vem den rättmätige ägaren är till glasmålningen så sålde man tavlan. Den kunde väl ha donerats till museet en gång för alla. Eller om nu säljarna var genuint intresserade av Briggen som de sa till en början – varför behöll de inte tavlan som ett fint minne? Det var väl roligare att sitta på kammaren och räkna pengar.

En förtroendevald i Skorstensfejarmästarnas Riksförbunds lokalavdelning i Gästrikland har förskingrat 420 000 kronor ur sotarnas kassa, läste jag också i bladet. Undrar hur mycket han får sota för det?

Det blev halt på vägarna efter regnet, elektrikern Elektriska Roffe sa att han kör dubbat, då slipper han sladdar. Grund-Kalle kör spark även om det går trögt utan snö men någon kan ju bjuda på en glögg.

Årets sång längtar jag efter: Anders T Bergström, den gamle tyngdlyftaren, brukar framföra en till varje jul. I år vill jag höra ”Till havs”. Ta i så det knakar, Anders.

Volvo Ocean Race är igång igen. Alla sex båtarna lämnade Kapstaden den 11 december för att segla till Abu Dhabi.

Gamla Whitbread-båtar seglade i Legendernas regatta i Alicante i november. Berge Viking som var med i Whitbread 1981-82 ställde upp med samma besättning nu som då. Otroligt.

Jag seglade Berge Viking upp till Svalbard för några år sedan, det är en fin gammal Swan 57:a ritad av Sparkman & Stephen. Jag blev inte alls förvånad när Berge Viking tog hem priset som den bäst bevarade båten.

God jul på alla utom till er som sålde Briggen Gerda-tavlan.

Panta Rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons