Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På semestern får man inte göra som man vill

Annons

Jag som hade tänkt hänga lite hos svärföräldrarna i Arbrå, eller kvarta hos någon polare i Stockholm en natt eller två. Trevliga sommarnöjen som skulle, tänkte jag, befria mig från vinterns trötta slöja. Men det duger inte.

Nej, en semester med rosa champagne till grillen varje kväll i den välansade trädgården ska det vara. Två festivalbesök och en thailandsvistelse på två veckor, ett legolandbesök så att barnen får sitt, efter några vuxendagar i Köpenhamn, ska också hinnas med.

Det ställs krav på semestern.

Kvällstidningarnas söndagsbilagor berättar så gärna, inte bara vad vi ska göra, utan även hur vi ska göra det, och var.

Det är grillade havskräftor i Bohuslän och sköna picknickstunder i den grekiska övärlden. Lugna timmar på Gotland och heta skumdiscon på Ibiza.

Men om man bara är en vanlig svenne då, om inte vill, orkar eller har råd med allt detta? Vad gör man då?

Jag njuter helst semestern på svennemanér – grillar i Hemlingby, badar på Fjärran höjder (även om inträdet faktiskt kostar som en Thailandsresa) och dricker folköl på min altan i Bomhus.

Förövrigt anser jag egentligen att det svennigaste av allt är att åka till Thailand. Någonstans tycker jag att man ska besöka sin hemstad först. Har man verkligen promenerat i alla stadsdelar så kan det vara okej att lämna staden och se resten av Gästrikland. Har man verkligen sett hela Gästrikland kan man – möjligen – ha skäl att åka ut i resten av Sverige.

I förlängningen menar jag med denna teori att man inte får besöka Kapstaden innan man varit i gamla stan i Kraków, att man inte kan resa till Goa om man inte först bilat i Kampanien, att alla resmål utanför Europa får vänta tills man har varit överallt i Europa.

Eftersom det är – om inte omöjligt, så i alla fall jävligt jobbigt – så avstår jag helt från hysterin. En Pripps på altanen och en flintastek på grillen så är jag nöjd.

Fast det är inte helt sant. I år slår vi faktiskt på stort, jag och familjen. Vi har hyrt en stuga vid Indalsälven i några dagar. Det sägs att harrfisket är bra där uppe och att det inte finns panang curry så långt ögat når. Jag vet inte vad harr är (och inte vad panang curry är heller), men jag gissar att det är en fisk. Harren alltså.

En fisk som jag och sonen kommer fånga med kastspö på kvällarna då mygg och trollsländor hovrar över vattenytan och Camilla tänder grillen och väntar med foliepaketet fyllt med örter som hon hittat i skogsbrynet dit hon trippat i sin somriga bomullsklänning.

Tja, jag vet inte men där någonstans har ni min sommar.

Fredrik Nilsson

Mer läsning

Annons