Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På sjön händer alltid nåt

/

Annons

Årets julklapp är en upplevelse. Bra idé. Ge bort en båt eller en segelcharter. Det blir massor av upplevelser. Jag lovar.

Efter 20 år som charterskeppare skulle jag kunna berätta om många upplevelser. Två som varit med på båtcharter har träffat partner på båten och skaffat barn. Flera har skaffat egen båt. Någon har aldrig seglat mer. Slå till på årets julklapp. Man behöver inte kappsegla och stjäla bilar i Kroatien för att få en upplevelse över det vanliga.

Men åker man med Charter-Christer händer alltid nåt, som när vi fick böta 1,2 miljoner turkiska pengar i Bodrums hamn. Det får jag berätta en annan gång. Det räcker bra med en helt vanlig solig, odramatisk, vindfattig vecka med god mat och dryck för att få en karamell att suga på många månader efteråt. Så slå in upplevelser i julpaketet.

Apropå paket. Det går trögt för Volvo och Saab, kollegan Ingegerd kom på den lysande idén att be Ingvar Kamprad köpa dom båda biltillverkarna. Han är den som har råd.

Just nu rear säkert Ford och GM ut Volvo och Saab. Tänk er att köpa bil på Ikea. Allt ligger på en pall. Bara att åka hem och skruva ihop. Det kanske går att ta det bästa från båda modellerna och göra en egen design. Ungefär som när man bygger ett Ikeakök.

Jag tror att Ingvar och Ingegerd fixar det där. Svårast blir namnen, Volvon Kålle, Saaben Ada. Eller?

Nere i hamnen är verksamheten bland båtägarna låg. Hamnkapten Lollo och Ulla krigar på som vanligt. Tor fick inte igång motorn vid torrläggning så han konserverade motorn i båthuset. (Konservera motorn: att köra glykol genom kylvattensystemet.) Det blev förstås ett herrans liv i skjulet när han startade maskin. Stackars spindeln som just slumrat in i drömmarnas värld.

Golfproffset Peter Hedblom har också skaffat båtskjul. Jo, han har motorbåt. Båthuset har han mitt emot Tor och mig på ”fina gatan”. Välkommen i gänget, Peter. Du får fina grannar. Rostfria Ove fixar en syrafast skruv om du behöver, Snickar-Leffe kan tälja till en träklubba, och Världsmästar-Lecke med brevvågen vet hur man fokuserar för att vinna. Traktor-Robert kan du snacka avgaser och hästkrafter med, han har också motorbåt. Vi svingar inga klubbor men gärna en bägare. Du kan boka av tävlingarna i påsk för då putsar vi med förstärkt frukost. Välkommen.

Alla klagar på november. Det är en perfekt månad. Årets lugnaste. Allt går ner i varv, naturen vilar, fåglarna tystnar, båten i säkert förvar, inga måsten, ingen gräsklippning, ingen snöskottning om vi har tur, skarvarna har dragit, bad med Böcklingarna, bandyn börjar, härliga tider!

December är tuffare, då börjar alla skjulfester.

Hårt liv sjömanslivet.

Panta Rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons