Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På slingriga vägar till byn

Annons
Hem till byn

By. Ett litet ord med många bibetydelser. Gemenskap,lugn och ro, närhet till naturen. Och för vissa någotalldeles för litet och avlägset, utan vare sig biografereller bankomater.

Bördig från Hälsingland har jag bådebott i en by och lärt känna många andra, men trotsatt jag även bott tio år i Sandviken känner jagtill Gästriklands byar väldigt dåligt. Därförtycker jag att det är spännande att Gefle Dagblad nudrar igång en serie där vi åker ut och görreportage i byar dit tidningen inte åker så ofta annars.

Och när jag fick äran att inleda serien satt jagmig i en bil med fotografen Nick som styrde kosan mot Mårtsbooch Kubbo i sydöstra Gästrikland.

En kvart från Gävle ligger dessa byar. Ska maninte dit hamnar man inte där, för den som åkerförbi hittar inte mer än skog. Ingen onödig genomfartstrafikalltså, vilket bidrar till den lugn och ro som invånarnasäger sig uppskatta så mycket. I dag är det framförallt vindsus som hörs. Mer vindstilla dagar kan man ana brusetfrån E4:an, får jag höra.

Himlen är fylld av grå upptornande moln. Det ärbara att hoppas att regnet väntar några timmar såatt inte alla bybor flyr in i sina kojor. Och turen är påvår sida. Solen tittar till och med fram då och då.

Och det solen får se är ett vackert landskap medskogar, ängar och röda färgklickar. Kanske fården även syn på den gamla flottningsrännan somrinner förbi, det mystiska och till synes övergivnaobservatoriet mitt i skogen, eller området där boplatserfrån stenåldern har funnits. Grusvägar slingrarsig genom Mårtsbo, uppför backar och nedför backar,mellan gamla röda bondkåkar med vita knutar, fallfärdigalador och nybyggda villor i gult och vitt.

Villaträdgårdarna är fulla av prydliga rabatter,och välfyllda blomkrukor sätter färg på varoch varannan förstukvist. På planen nedanför dengamla skolan står en midsommarstång, med bara denena blomsterkransen kvar. Inte en ko på ängarna, menöverallt hästhagar.

Svänger man vänster där Mårtsbovägentar slut kommer man efter ett par hundra meter till grannbyn Kubbo.Vi gör så och når snart den plats där bussenvänder. Där står Roland Eriksson och slårsitt gräs med lie.

Hanna Jansson
026-15 96 42
hanna.jansson@gd.se

Mer läsning

Annons