Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning efter det perfekta referatet

/
  • Efter många år som fotbollskommentator har Petter Johansson från Gävle fått hedersuppdraget att referera Sveriges VM-kvalmatcher.

Redan som liten knatte lekte Petter Johansson tv-kommentator när han spelade fotboll hemma med kompisarna. Arne Hegerfors hette den stora idolen. I dag är Petter själv en av Sveriges mer etablerade kommentatorer med prestigeuppdrag som VM-kval och Madridderbyn på meritlistan.

Annons

Lennart Hyland, Lars-Gunnar Björklund, Bo Hansson, Arne Hegerfors, Lasse Granqvist – listan över svenska sportkommentatorer som fått ikonstatus och blivit folkkära kan göras lång

Om Petter Johanssons namn en dag kommer att kunna fogas till denna samling återstår att se. Hedersuppdraget att kommentera Sveriges VM-kvalmatcher för Kanal 5 har i alla fall gjort denne ambitiöse sportreporter från Gävle känd för en bredare tv-publik.

Hittills har det blivit fem tv-landskamper för Petter. Det är i allmänhet tacksamma arbetsuppgifter, tycker han.

– Det är lätt att göra ett bra jobb när Sverige hämtar in 0-4 borta mot Tyskland. Man kan liksom inte misslyckas. Då är det en större utmaning att försöka göra något av en livlös allsvensk match, säger han.

Petter Johansson jobbar till vardags på betal-tv-bolaget Cmore. Där refererar han matcher i fotbollsallsvenskan och spanska ligan. Tittarna är i allmänhet initierade och kommentarerna anpassas därefter.

Att referera landskamper är en helt annan sak. Där är det till exempel både tillåtet och tillrådligt att vara partisk.

– Gör Sverige mål så ställer jag mig upp och sträcker armarna i luften och jublar! Det känns självklart. Men det kan jag förstås inte göra i en match mellan två klubblag, säger Petter.

Petter Johansson, född och uppväxt utanför Linköping, drömde tidigt om att bli sportkommentator. När han spelade fotboll med kompisarna hemma brukade han alltid referera matcherna.

– Jag lottade turneringar och sedan spelade jag och kommenterade på samma gång. Det där höll jag på med rätt länge, minns Petter.

Vägen in i tv-sportbranschen gick via Eurosport där han i början av 2000-talet fick hoppa in som vikarie för Chris Härenstam. Till Cmore, eller Canal plus som det då hette, kom Petter 2002. Där blev han så småningom kollega med sin barndoms stora idol, legendaren Arne Hegerfors. Det kändes stort till en början.

– Men tyvärr fick jag inte så bra kontakt med honom under de nästan tio år som vi jobbade tillsammans. Han var inte särskilt hjälpsam. Jag var ung och osäker och hade mått bra av en klapp i ryggen av honom, men den kom aldrig, säger Petter.

Petter säger att han efteråt fått klart för sig att Hegerfors inte såg sig som någon mentor utan hade fullt upp med att själv försöka vara så bra som möjligt.

– Sen jag förstod det har vi fått bättre kontakt och jag försöker ständigt att ta del av hans råd även om han nu har lagt av.

Att kommentera sport i direktsändning är ett sätt för Petter att utmana sig själv. Han beskriver det som att "ständigt bombardera sig själv med frågor" som hur ska jag förhålla mig till det målet, till den segern, till den förlusten, till den tuffa tacklingen och så vidare.

– Jag är hela tiden på jakt på det perfekta referatet, det är min drivkraft.

Jobbet är inte så glamouröst som många kanske tror. Det är stor skillnad på att se toppfotboll privat och göra det i jobbet, framhåller Petter.

– Det är faktiskt först på senare tid jag kunnat njuta lite av matcherna. Tidigare hade jag enorm prestationsångest. Jag var livrädd för att det inte skulle bli bra och kunde lägga ned hur mycket tid som helst på att läsa på inför matcherna, säger han.

Fortfarande är han dock noga med att komma väl förberedd till matcherna. Normalt lägger han sex timmar på att gå igenom fakta kring lagen och spelarna.

Även om det blir ett och annat besök på Camp Nou, Santiago Bernabeu och andra världsarenor gör Petter också många referat på distans från en studio i Stockholm. Det kallas att kommentera "off tube".

Petter försöker ge en närvarokänsla utan att avslöja att han inte är på matchen. Det funkar oftast bra, tycker han. Tittarna märker ingen större skillnad.

– En sak man missar som kommentator när man inte är på plats är de lokala tidningarna. I dem kan man hitta mycket användbar information, säger han.

Petter Johansson strävar efter en sansad ton i sina referat. Att tjoa och tjimma och gå upp i falsett stup i kvarten är inte hans stil.

Det är viktigt med inlevelse men det får inte gå ut över språket, framhåller han. Fotbollsreferat är mycket mer än att klämma ur sig några klatschiga formuleringar när det blir mål.

– Just nu filar jag på hur jag ska göra bättre matchinledningar.

Ett referat av Petter Johansson i en klassisk match.

Mer läsning

Annons