Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På tjejers sätt sett

Annons
När tjejerna gick på Kulturlägerinsåg de hur utestängda de är från sin egenstad.

Inga ungdomskonserter i Konserhuset och ingen vattenrutschbanapå Fjärran. Dyrt och fult på Stortorget och ingetdisko i stan.

I skolans värld finns det många tysta flickor somhar svårt att göra sig hörda. Där finns högakrav på hur en tjej ska se ut och bete sig. Men närdet är Kulturläger på Lättings bara förtjejer, vågar alla säga vad de tycker.

Och i teaterövningarna lockas man att vara ful och görabort sig.

- Lite modigare har jag i alla fall blivit efter tjejlägret,säger Isabelle Gagnefur. Men det krävs mycket mer. Vitänker fortsätta träffas och nästa sommarstår vi absolut på Kulturscenen på Cityfesten.

Isabelle tänker bli skådespelerska när honblir stor. Hon drömmer om att få spela olika spännanderoller. I sommarens Kulturläger för tjejer ingick enhel del teaterövningar, men också mycket mycket annat.

Och som avslutning på lägret fick tjejerna etttält i Cityfestens heta Kulturpark. Ett helt eget tältmed bästa placering bredvid scenen, hela fredagen. Därställde de ut sina bilder av Gävle, sina tankar om hurde skulle vilja förändra sin stad, och en modell avsitt eget drömcentrum.

Om tjejerna fick bestämma skulle det finnas mycket meragrönska och lummighet på torget, flera små ochmysiga kafeer med billigt fika för ungdomar, en störrelekpark på dagen och ett ungdomsdisko på kvällen.De är eniga om att det fattas ett allaktivitetshus mitt icentrum, med skateboardramper, skaparverkstäder, fik, scenoch dansgolv.

- Alla ungdomar vill inåt stan, säger CarolineSterner som också deltagit i tjejlägret.

- Man dras dit för det känns naturligt att träffasdär. På Vävaren där jag bor i Strömsbroär det jättelitet och många yngre från fyransom går. Det känns inte så kul när man gåri sjuan.

- Det fattas ett ställe i centrum med 13-årsgräns,tycker Isabelle. Det skulle kännas som en naturlig åldergränsför då börjar man i högstadiet. Våranåldersgrupp har inget ställe att gå till. Dåblir det att man träffas på Stortorget eller McDonaldsistället.

Flickorna tycker att själva miljön är mycketviktig. De tycker att Stortorget är fult och att pylonerna,de höga stenstatyerna med lampor i, är hemska.

- Dom är fula och snuskiga, säger Isabelle. Fullamed duvlort

Men det finns fina statyer. De tycker mycket bättre omandra statyer, som till exempel Milles änglar mitt emot Konserthuset.Eller kvinnan med barnet intill Kvarnbron.

En annan sak de har kommit fram till är att det bordefinnas ungdomspriser på kafeerna, så att de skulleha råd att sitta och fika på stan. Då skullede slippa hänga ute på gatorna.

Tjejerna har massor med åsikter och ideer och funderarpå att bilda ett eget ungdomsråd.

- Förut tänkte jag inte så mycket påhur stan såg ut och hur man skulle kunna förändraden, berättar Isabelle. Tack vare tjejlägret har jaglärt mig att ha åsikter och att det faktiskt ärviktiga frågor det här, hur vi unga ofta hamnar påsidan om.

Idén med ett kulturläger för tjejer kommerfrån ledaren själv, Eva Mattsson. Till vardags studerarEva till dramapedagog på Västerbergs folkhögskolaoch sin praktik gjorde hon hos Susanne Ruthström påLättings. Där fick Eva mycket inspiration och idénatt erbjuda flickor som bor i stan en vettig sysselsättningunder sommarlovet. Hon lade fram sin idé och fick resurseroch pengar både från Lättings och frånsocialtjänsten i Gävle. Idén var ett kulturlägerbara för tjejer, där de skulle lära sig olika sakerinom området kultur, men också ett tillfälleatt stärka självförtroendet och utvecklas ostört.

- Jag ville jobba med bara tjejer, säger Eva. I skolanär det blandade grupper, men jag tror att det kan vara befriandeibland att det bara får vara tjejer. Det finns mångasaker man delar tjejer emellan, och det är kul att kunnabetona det. Jag tror också att man vågar mer, ochinte tänker på hur man ser ut lika mycket närinte killarna är med. För så är det ju förmig också!

Eva tycker att drömmen skulle vara att ha en killgruppparallellt. Det skulle vara intressant att jämföra resultaten.

Att intervjua spanska och rumänska ungdomar påbesök i Gävle var ett av uppdragen. Av dem fick de vetaatt Sveriges mesta kändis utomlands är Pippi Långstrump!Att bygga en modell av ett "Fryshuset" vid Stortorget tog längretid än de hade trott. Och att fotografera och framkalla sinegen film, var mycket svårare än i tevedeckarna.

- Kameran var ganska tung att bära, och det var svårareatt välja vad man skulle fota när man hade en bestämduppgift, förklarar Isabelle. Hemma brukar jag annars knäppaslut på en rulle hur lätt som helst. Och det var väldigtmycket jobb för bara en enda bild.

- Först måste man ställa in ljuset och användaett provpapper, sedan var det fyra olika bad innan bilderna blevfärdiga. Men det var jättekul att framkalla själv.

Isabelle är mest nöjd över sin bild av GamlaGrand. Bilden visar en vacker byggnad i Gävle och hon tyckeratt ljuset i den bilden blev bra.

Under lägrets gång insåg tjejerna allt merhur utestängda de är från folklivet i Gävle.Inte bara av dyra finkafeer och brist på dansställen.

De känner sig utskuffade från Fjärran Höjderbadetockså. Eftersom det inte finns någon vattenrutchbanakvar längre. Konserthuset, som de tycker är finare påinsidan än på utsidan, ger aldrig konserter som lockardem.

- Tänk om Eminem kunde spela i Gävle, sägerIsabelle. Jag skulle gå dit direkt.

Och det skulle inte bara vara tonåringar som gick påden konserten...

Mer läsning

Annons