Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Tolven kan du räkna med napp

/
  • Endast i forsarna finns det i dagsläget öppet vatten i Testeboån. Nyheter denna säsong inom Testeboåns fiskevårdsområde är att forsen i Forsby är öppen för fiske och att det inte längre finns någon särskild flugfiskesträcka.
  • Örjan Westling har Tolven som sitt hemmavatten. Förra veckan tog han den senaste storabborren i Tolven. 1,436 kilo stannade vågen på.
  • Forsärlan har anlänt till forsen i Forsby.

Sjön Tolven, vid Robertsholm tre kilometer norr om Hofors, levererar storabborrar.

Annons

Hans Lundberg från Hofors fiskevårdsområdesförening ringde för ett par veckor sedan och berättade om flera abborrar från Tolven i vikter runt ett och ett halvt kilo.

Vi bestämde träff, Hans Lundberg, Örjan Westling och jag vid Tolven. Örjan har Tolven som sitt hemmavatten. Han har tävlingsfiskat förmodligen mer än de flesta här i Gästrikland, visade det sig när vi satt och småpratade ute på Tolvens is.

– Jag var med på min första tävling 1952 på Näsbysjön vid Storvik, berättade Örjan. Sedan dess måste det ha blivit minst tusen pimpeltävlingar.

För mig var det första besöket vid Tolven. Vi startade fisket vid badplatsen i södra änden av sjön. Tolven är mycket lättillgänglig. Du kan komma riktigt nära sjön på flera platser med bil.

Vi hade lite otur med vädret. Snöblandat regn. Men abborrarna var på hugget, och då spelar vädret mindre roll.

Ingen av oss fick någon större abborre, men vi fick många. Några dagar efter vårt gemensamma besök på Tolven ringde Örjan. Då hade han varit på samma plats och fått en abborre på fantastiska 1,436 kilo.

Ett tips jag fick av Örjan var att sätta ett abborröga som bete på kroken. Och faktiskt, jag tyckte bestämt att det med öga på kroken blev det ännu mera fart på abborrarna.

Isen var bra när vi var där. Och det var den alltjämt under påsken, rapporterade Örjan. På påskafton var det pimpeltävling på Tolven. Men vi är nu en bit in i april, så ska du dit så får du sno dig på. Och passa dig för sjöns inlopp och utlopp. Där är det redan öppet vatten. En till två veckor till kan det finnas is som bär på Tolven. Hinner du inte ut på isen så går det alldeles utmärkt att även meta i Tolven, berättade Örjan och Hans.

Säsongen för fiske inom Testeboåns fiskevårdsområde startade på skärtorsdagen. Ån är dock fortfarande täckt med is. Det är bara i forsarna som det finns lite öppet vatten. Men en ökad vattenföring och stigande temperatur gör att isen snart släpper sitt grepp.

Kanske är jag rentav den enda som hittills gjort säsongens första kast i Testeboån. Jag kunde inte låta bli. Årets säsong i Testeboån är lite speciell, åtminstone för mig. Det är nämligen för första gången tillåtet att fiska i forsen i Forsby. Fiskevårdsområdesföreningen har beslutat att det från och med i år inte ska råda något fiskeförbud i Forsby. Längst ner i forsen var det så pass mycket öppet vatten i går så att det gick att göra några kast. Utan resultat i och för sig, men det har ingen betydelse i detta fall. Nu har jag i alla fall fått fiska i Forsby, och jag fick även se årets första forsärla. Den satt där på iskanten och putsade sitt citrongula bröst.

Jag var in i arkivet och letade bland dokumenten om turerna som föregick rivningen av kraftverket i Forsby. Den äldsta handlingen som nämner att kraftverket kanske skulle rivas är daterad i januari 1990. Då presenterade Gävle Energi tillsammans med ett bolag som hette Forsen Kraft AB en idé om att, via Trollrikskanalen mellan Lundbosjön och Öjaren, leda över en del av Testeboåns vatten till Gavleån. Syftet var att kunna producera mera energi i Gavleåns sju kraftverk med hjälp av Testeboåns vatten. I gengäld skulle kraftverken i Oslättfors, Forsby och Strömsbro stängas för gott.

Bara ett år tidigare, 1989, var jag med på möten hos Gävle Energi för att planera för hur den nya fisktrappan skulle se ut i Forsby. Då skulle det byggas ett nytt kraftverk i Forsby.

Överledningsprojektet kastades så småningom i papperskorgen, men diskussionen om att riva Forsby kraftverk fortsatte. 15 år senare revs kraftverket.

Vid alla kraftverk finns ett större eller mindre område med fiskeförbud, så även vid kraftverket i Forsby. Alla förväntade sig förstås att fiskeförbudet skulle försvinna med kraftverket. Testeboåns fiskevårdsområdesförening var dock av en annan uppfattning. Föreningen bestämde sig för att i stället utöka förbudsområdet när kraftverket revs.

Som boende i Forsby och efter att ha varit med och kämpat för fisket i ån i många år så har jag naturligtvis längtat efter att få fiska i forsen hemmavid. Det har jag gjort ända sedan idén om att ta bort kraftverket yppades första gången. Det blev 20 års väntan.

Nu finns det i och för sig andra begränsningar i fisket, som exempelvis mängden fisk. Det är en omständighet som alla vi som fiskar måste ha förståelse för. Inom Testeboåns fiskevårdsområde är fiskeförvaltningen adaptiv. Det innebär att reglerna för fisket anpassas efter tillgången på fisk. Arter som det endast finns lite av ska inte beskattas. Helt rätt får därför inget uttag av harr, lax, sik och öring ske inom fiskevårdsområdet. Dessa arter ska alltid återutsättas.

Genom att sätta tillbaka fisken kan vi fiska utan att tära på fiskbestånden. Det är dock viktigt att återutsättningen sker på rätt sätt. Fisken ska snabbt tillbaka i vattnet, och hantera den varsamt. Håll i fisken så lite som möjligt. Kläm aldrig på fisken. Kroka av försiktigt. Helst ska vi dessutom undvika att fiska när det är som varmast i vattnet. Men det är ju inte aktuellt just nu.

I Testeboån är målsättningen att det endast ska finnas naturliga fiskbestånd. Ingen mer utsättning av fisk ska ske. Trots de senaste årens positiva trend när det gäller lax och öring i ån så är det långt kvar innan vi kan säga att någon avkastning kan tas ut av bestånden.

De stora öringar som finns i ån nu vandrade upp från havet i fjol, deltog i hösten lek och kommer snart att bege sig tillbaka till havet. Senast när vattentemperaturen nått omkring tio grader kommer öringarna att ha lämnat ån. Öringarna kan sedan återkomma för att leka ännu en gång. De första lekvandrande öringarna brukar komma i slutet av juli. Första laxarna kommer ungefär en månad tidigare.

För min del kommer det att bli några kast i forsen i Forsby var och varannan dag fram till dess öringarna kan antas ha lämnat ån. Ska du fiska i Testeboån nu under våren? Hör i så fall gärna av dig och berätta hur det gått.

Premiär har det varit även i Mörrumsån. Fiskesäsongen där nere har startat mycket bra. Bara på premiärdagen fångades sammanlagt 272 öringar och laxar.

Bernt Moberg
Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons