Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg att bli riksspelman

/

Annons

Är man 15 år och på god väg att bli riksspelman, då har man en särskild talang.

Det har Petrus Dillner från Marma. Han trakterar sin nyckelharpa som inte många andra gör i hans ålder.

– Men jag spelar bara på gehör. Nu när jag börjar musiklinjen på gymnasiet i Gävle hoppas jag få lära mig noter för det är helt klart en fördel att kunna, säger Petrus.

Den här eftermiddagen spelar han och hans syster Isabel på ett äldreboende i Skutskär. Ett 20-tal åhörare applåderar högt och ljudligt och de 14 låtarna som syskonparet spelar uppskattas helt klart.

– Det blir ett och annat besök på äldreboenden och kyrkor under sommaren. Sen lär man sig mycket på sommarläger och av äldre spelmän så klart. I dag klarar jag nog runt 50 låtar om jag får träna lite, säger Petrus.

Under sommaren har han erövrat Zornmärket i brons vilket är ett steg mot att bli riksspelman. Nästa steg, silvermärket, ger utnämningen riksspelman och det är nog ingen annan än Åsa Jinder som lyckats med det i så ung ålder och eftersom Petrus ambition är att bli musiker och att leva på det är satsningen stenhård.

– Nästa år ska jag åka till Örebro igen där man prövas för märket och då blir det silvermärket om det går bra. Guldmärket får man efter lång och trogen tjänst, det kan man inte spela upp för.

En annan riksspelman, Leif Alpsjö, har varit viktig för både Petrus och Isabel.

– Han är en fantastisk pedagog och en som kan peppa oss elever. Tack vare honom har vi också lärt oss att spela fiol, säger Petrus.

Men det är inte bara folkmusik som finns på repertoaren. En lustig händelse minns Petrus då någon undrade om han kunde lära sig ”Rock around the clock”.

– Det gick bra det med. Jag gick hem och lyssnade några gånger på låten och sen satt den, säger Petrus med ett skratt.

Bronsmärket sitter där på remmen till nyckelharpan och ingen lär bli förvånad om det sitter ännu ett märke där nästa år. Den gången är valören silver, var så säkra.

Larsgöran Svensson

Mer läsning

Annons