Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paddan gör väntan lättare

/
  • Det blir många timmar på barnkliniken för elvaåriga Gabriella Sjölander. Att spela Angry Birds kan göra att tiden känns mindre lång.
  • Hampus och Carina Wennberg lämnar över surfplattorna till barnklinikens Margreth Rosenberg och Bitte Wadhstorp.
  • Lekterapeuten Anna Sving Sjöblom tror att den största fördelen med att ha tillgång till trådlöst internet är nätkontakten med kompisar och familj.

Barnkliniken har fått trådlöst internet och paddor. En välkommen nyhet för Gabriella Sjölander och andra sjuka barn och deras syskon.

Annons

Det piper i Gabriella Sjölanders dropp; all medicin mot hennes Crohns sjukdom har efter nästan tre timmar runnit ur påsen och in i armen. Nu väntar två timmars övervakning på barnkliniken innan hon får åka hem till Sandviken igen. Det har blivit många timmar här för henne. Timmar som nu kan kännas lite mindre tråkiga.

– Jag brukar spela spel och kolla på film, berättar hon om hur hon använder surfplattan.

Gabriella Sjölander är inte ensam om att vänta mycket på sjukhuset. Då kan det vara gott att kunna snacka med kompisarna på nätet eller spela spel, liksom för syskon som följer med till sjukhuset.

– Syskon känner sig ofta åsidosatta, även om vi försöker undvika det, säger onkologsjuksköterskan Bitte Wadhstorp.

I förra veckan var ett syskon, Hampus Wennberg, 17 år, med och överlämnade två surfplattor, en speldator och en musikanläggning till barnkliniken från Barncancerföreningen i Mellansverige. Den har också tillsammans med ett företag bidragit till trådlöst internet. Två andra företag står för nätkapacitet och tv-kanaler. Några ungdomar i Sandviken ska skänka ett par bärbara datorer och ett företag har skänkt fem stationära.

Hampus Wennbergs bror är frisk sedan flera år, men han minns hur det var att sitta på sjukhuset.

– Absolut. Det var mycket tv-spel och så. Men en sådan här platta är mycket roligare.

Det är han som har försett de båda surfplattorna med spel och utbildningsappar för olika åldrar.

De används inte bara för att bota långtråkighet. Genom att ägna sig åt något kul som kräver koncentration går smärtsamma behandlingar lättare att klara.

Carina Wennberg, vice ordförande i föreningen, säger att gåvan blivit möjlig tack vare att en person testamenterat pengar. Pengarna räcker också till ett skidläger i Sälen i påsk.

Idén om trådlöst internet, så att barn som inte kan vara i lekrummet också har tillgång till nätet, föddes för snart åtta år sedan, berättar lekterapeuten Anna Sving Sjöblom. Då önskade sig en kille det för att kunna klara skolan samtidigt som han låg inlagd.

Anna Sving Sjöblom tror att det som kommer att betyda mest är att kunna ha kontakt med kompisar och familj på nätet.

Mer läsning

Annons