Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa Larry

Alltså, min pappa måste vara den klantigaste av alla pappor i hela klassen. Varje gång han ska laga nåt så blir det mer trasigt.

Annons

För några veckor sedan satte han upp nya lister i syrrans rum. Helt nya och vita var de. Tills pappa spikade upp dem med alldeles för stora spikar. Man kan måla om dem sen sa han då. Och lägga spackel i sprickorna. Köper han en ny säng åt mig så blir det massor av skruvar över. Det ska vara så, säger han.

Fast han är ju snäll och så. Han vill gärna hjälpa till. Fast man frågar mycket hellre morfar. Egentligen. Och hur han kan få jobba på radion fattar jag inte. Han kan ju inte ens ställa in tv:n hemma så man kan se nåt annat än barnkanalen. Vi har världens största tv, men han kan inte ställa in nån bra kanal att titta på.

Förra veckan frågade han om jag ville följa med till Ängesån och leta efter grodyngel. Först tänkte jag säga nej, för vi hade ju sett paddornas parningslekar dagen före så jag visste ju att det omöjligt kunde ha blivit yngel än. Men det brukar vara kul att vara med pappa i skogen så jag sa ja ändå.

När pappa är i skogen måste han ha massor av saker med sig. En iPhone så han kan skicka bilder till Facebook. Och kameran också, för iPhonen tar inte lika bra bilder, säger han. Och snus måste han absolut ha. För annars blir han så grinig, säger han. Men det blir han ju ändå ibland fast han har munnen full med snus.

Jag fångade några trollsländelarver och sådana där maskar som bygger hus av gamla växtdelar. Tycker det är kul att ha dem i en hink och sitta och titta på. Men pappa ville gå bort till Ruddammen i stället. Han kallar den Ruddammen för han har sett en ruda där en gång för några år sedan. Jag kan tömma ur din hink i vattnet, sa han och gick ut på bryggan. Han tog med sig kameran också. Man kanske tar bättre bilder från bryggan än från land – jag vet inte jag. Och så lutade han sig ut över bryggkanten med hinken och kameran. Jag förstod direkt att det skulle gå illa, för den där bryggan är jätteranglig. Och mycket riktigt – när pappa lutade sig ut över bryggkanten med en hink i ena handen och kameran i den andra så välte den. Jag var precis på väg ut på bryggan för att säga att det såg farligt ut. Så jag hamnade i vattnet jag också. Men jag är ju duktig på att simma så det gick bra.

Pappa var tvungen att hitta sina glasögon som han tappade, så han stannade kvar i vattnet och kände med fötterna på botten efter glasögonen. Då kom han på att han hade kameran i handen och att den nog inte mådde så bra av att bada.

Och vet ni vad som var det värsta? Han skrattade! Som om det finns något roligt i att ramla i Gavleån fullt påklädd i början av maj! Där stod han – utan glasögon, med en kamera som det rann vatten ur och en mobil som började ringa till farmor av sig själv! – och skrattade. Och cykelturen hem i blöta kläder var inte rolig den heller.

Nästa helg ska pappa hjälpa farmor att flytta, och det tycker jag är bra! Han är hennes unge, och nu kan hon gott ta hand om honom ett par dagar så jag får vila lite.

Sebbe Forsberg, 9 år

Typ student.

LARRY FORSBERG

Mer läsning

Annons