Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa som sin pappa

/
  • Foto: NICK BLACKMON Gillar tjejer. Rickard Wiksten är omgiven av tjejer. Inte nog med att han har tre systrar, han har fyra döttrar också, Therese, Magdalena, Petronella och Matilda.

Pappa, far, farsa, stabbe, gubbe, ens dagars upphov, faderskap, barnafader.Kär far har många namn.I dag är det din dag.

Annons
Den klassiska gåvan sedan högtidsdagen infördes 1931 är en slips.
I dag räcker det långt med en kopp kaffe på sängen.
Han brukade spela fotboll med sina äldre bröder i hallen. Det ena målet var dörröppningen till köket, det andra var dörröppningen till vardagsrummet. De rullade ihop två raggsockor till en boll och sedan var det igång. Svetten stänkte, smalben och skuldror möttes, både blåmärken och blodvite uppstod och hela huset riste innan ropet från vardagsrummet kom som en slutsignal: Sluta, annars hamnar jag på Sidsjön, skrek den allerstädes närvarande underdog-mamman.
Pappan däremot var frånvarande, fast på ett legalt sätt. Han var på tjänsteresa och låg någonstans i ett hotellrum och rökte sin Bill utan filter och följde rökens väg mot taket och tänkte...kanske på dom där hemma.

Måndag till fredag, hem för fotboll, Hyland och gräsklippning och sedan bar det av på måndag igen. De äldre bröderna bar vittnesmål om att det hade varit värre förut. Då hade tjänsteresorna kunnat dra ut till fyra-fem veckor och då trodde de att brevbäraren var deras pappa, honom såg de åtminstone ett par gånger i veckan.
Det var ändå en rättvis och snäll pappa. Trevlig, som man sade förr i tiden. Men pojkarna såg den osynliga ryggsäck han bar omkring. Han förmådde inte öppna sin famn på vid gavel, hur mycket han själv eller de önskade. Men vad är det å andra sidan för fel på en klapp på axeln, karlar emellan.

Pojken växte upp och blev själv pappa, en modern sådan, med profylax, bvc och föräldrapenning. Han gick pappaledig med sin son till öppna förskolan och sorlet där innanför tystnade helt när han öppnade dörren. Tjugo par häpna kvinnoögon ovanför tjugo tappade hakar mötte honom. Fem minuter senare var han proppmätt på komplimanger och hembakade bullar. Tänk, vi har aldrig sett en pappa här förut.

Han bytte blöjor på sin dotter på en restaurang. En självklarhet, han var ju ändå en modern pappa. Men han fick gå till damtoaletten eftersom restaurangägaren uppenbarligen inte hade hängt med i svängarna utan bestämt att ett skötbord givetvis ska placeras hos damernas. Några par häpna kvinnoögon mötte honom. Tänk, vi har aldrig sett en pappa här förut.

Så blev han en ensamstående pappa. När han svalt förtreten och misslyckandet satte han sig ner som den organisatoriskt lagde man han var och skrev ner de tjugo vanligaste maträtterna och ordnade ett veckoschema där tvätt, städning och matinköp fick bestämda dagar.
Ibland kan två upptejpade lappar på kylskåpsdörren utgöra tryggheten i livet.
Han lämnade barn på dagis och skola, jobbade, hämtade på dagis och skola, åkte hem, lagade mat, somnade framför Bollibompa, läste godnattsagor och la fram nya kläder för morgondagen. När han hämtade på fritids en sen kväll och glömde det ena barnet kvar, la alla bara huvudet på sned och log medkännande. Det var då för tokigt, men han är ju en sådan duktig pappa.
Själv kände han bara otillräcklighet och ett sting av förtvivlan när han upptäckte blänket av själens ensamhet i sina barns ögon precis som i sin egen spegelbild.

Det spelar ingen roll hur bra du är som pappa, det räcker ändå inte, barnen kommer alltid att längta efter sin mamma, sa hans egen mamma åt honom på telefon.
Han visste att hon hade rätt. Men med den vetskapen kom han också till en ny stärkande insikt. Ett barn behöver båda sina föräldrar, både sin mamma och sin pappa oavsett tyngden av osynliga ryggsäckar eller känslan av otillräcklighet.
JAN SUNDSTRÖM

RICKARD
Att vara pappa är att åta sig något för livet. Inget blir som förut. Det säger Rickard Wiksten, pappa till fyra flickor. Han förväntar sig ingen uppvaktning i dag på Fars dag. Det brukar han inte få men han skulle uppskatta en kopp kaffe på sängen och en enkel blomma.
Rickard är pappa till Therese 13 år, Matilda elva år, Magdalena nio år och Petronella sex år. De två yngsta är hans biologiska barn.
- Att vara pappa är att finnas tillhands när barnen behöver en, att känna ansvar. Det behöver inte vara blodsband även om det känns mer. En pappa ska finnas tillhands, vara ett stöd och styra barnen så de lär sig skilja på rätt och fel. Man måste kunna en del själv så man kan hjälpa dem i situationer när de behöver hjälp. En pappa ska lyfta fram barnen, få dem att tänka själva, aktivera sig, få dem att se när något behöver göras.
Han gör ingen skillnad på sina biologiska och hustrun Kickis barn.
- Skillnaden är väl om det händer något. Till exempel om de måste till akuten eller blir sjuka. Då får Kicki ta första smällen för sina barn och jag för mina. Men uppfostran är det ingen skillnad på. Det är mina barn allihop.

Rickard är något av en multiförälder. Han broderar inte så gärna med döttrarna men frågar de om hjälp så kan han hantera nål och tråd. Två av flickorna rider. Oftast är det Kicki som följer med men Rickard har ridit och kan både sadla och tränsa om så skulle behövas.
Hans stora intressen jakt, fiske och naturen. Lite typiskt manliga intressen med andra ord.
- Man styr in barnen på de intressen man själv har. Maggie fiskar gärna och Tessan har varit med och skjutit men alla är med ut i naturen. Jag tror det blir vad man gör det till oavsett om det är söner eller döttrar. Jag har aldrig längtat efter en son.
Någon större skillnad på mamma- och papparollen är det inte hos Wikstens enligt Rickard.
- Men med pappa är det lite mer lek än med mamma. Det ser man speciellt på morfar och farfar. Mammor är ofta lite mer beskyddande.
Men beskyddarinstinkten finns tydligen även hos Rickard. Vi kommer in på ämnet tonåringar. Om några år kommer han att ha huset fullt av dem.
- Då får man sätta sig med bössan, säger han med ett brett leende.
- Det blir underbart, säger han ironiskt.

Hittills har han inte märkt så mycket av humörsvängningar och andra tonårsfasoner och eftersom det är Kickis barn som är de äldsta är det hon som än så länge fått tagit de konflikter som varit.
- Jag har tre systrar men har inget minne av puberteten hos dem. Jag trivs med tjejer.
Men han kommer att hålla ett extra öga på potentiella pojkvänner.
Så finns det ju också en del praktiska problem med att vara sex i familjen varav fem är tjejer/kvinnor.
- Jag går upp först på morgonen annars hinner jag aldrig in i badrummet.
MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons