Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Patientsäkerheten viktigast”

Hjärtpatienterna kommer inte att drabbas av sjuksköterskornas aktion.

– Vi chefer kommer att beordra övertid om det behövs, säger Birgitta Dackell, verksamhetschef inom kardiologin i Gävleborg.

Annons

Att sjuksköterskorna inom hjärtsjukvården på Gävle sjukhus inte längre frivilligt tänker jobba extra ska inte behöva märkas i sjukvården.

– Patientsäkerheten är det viktigaste. Vi kommer att se till att det finns den bemanning som behövs. Går det inte på frivillig basis får vi beordra in personal, säger Birgitta Dackell.

Hon säger att hon förstår sjuksköterskornas missnöje med arbetsbelastningen. De senaste månaderna har varit mycket ansträngande. Många patienter har haft vinterkräksjuka, något som krävt stora personalinsatser. Många i personalen har också varit sjuka.

– En morgon när jag kom hit var tio sjukanmälda, säger Birgitta Dackell.

Några externa sjuksköterskor att kalla in med kort varsel finns inte att tillgå. Det blir de ordinarie som får jobba extra i stället.

– Det har varit en extrem situation. Normalt ser det inte alls ut så här. Vi har en bra grundplanering.

Birgitta Dackell anser att höjda ingångslöner är bra för hela sjuksköterskekollektivet. Höjningen stjäl inte löneutrymme för de befintliga sjuksköterskorna, betonar hon.

– Årets lönerevision pågår och vi vet inte hur utfallet blir. Men vi gör allt vi kan för att kompensera för de höjda ingångslönerna. I vår division har vi prioriterat sjuksköterskorna på vårdavdelning, det är ofta de som ligger lågt, säger hon.

Fotnot: Medianlönen för sjuksköterskor i Gävleborg är 24 300 kronor i månaden och för specialsjuksköterskor 28 200 kronor.

Mer läsning

Annons