Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionären som började jobba igen

Annons
GÄVLE

Ulf Andersson, 57 år, har varit sjukpensionär sedan1982. Varken läkarna eller försäkringskassan troddeatt han skulle kunna jobba igen. Men nu arbetar han heltid somlastbilschaufför.

- Jag har fått många förvånade blickar,säger han. Folk tror att jag blivit tvingad att börjajobba, men det här har jag ordnat själv.

Ulf Andersson blev förtidspensionerad första gången1982. Knäna hade tagit slut och efter en operation var hantvungen att lämna sitt arbete på snickeriverkstadenpå Stora i Skutskär.

Elva år senare försökte han ta sig tillbakatill arbetslivet och startade en egen svetsfirma. Men bara ettår senare drabbades Ulf Andersson av en hjärnblödningoch blev sjukpensionär igen.

Bra rehabilitering

Han genomgick rehabilitering i Sandviken och läkarnatrodde att han aldrig skulle kunna arbeta igen. Men det görhan. Goda vänner och bra rehabilitering är det som fåtthonom att komma tillbaka, säger han.

Ulf Andersson har haft svårt att acceptera livet somsjukpensionär.

Däremot har han lärt sig leva med att han inte klararav att göra allt han kunde göra förr. Under tidensom sjukpensionär har han ägnat mycket tid åtsina hundar, men saknat arbetskamrater och det sociala som hörtill ett jobb.

Han hade funderat länge på om han skulle klaraav att arbeta och, minst lika viktigt, om han skulle hitta ettjobb.

- Det finns ju inte jobb ens till dem som är friska,särskilt inte om man är lite äldre, sägerUlf Gustafsson.

Genom en bekant kom han i kontakt med Gästriklands byggnadsställningarsom ville att han skulle börja på prov och köralastbil och kran. För Ulf Andersson kändes det intesom ett särskilt stort steg, då var det ett störrevågspel för företaget som anställde honom.

Arbetsgivare tog risken

- Det är konstigt att de vågar satsa påmig. För mig var det en bonus att få prova på,det var firman som tog den största risken, säger han.

För drygt ett år sedan började Ulf Anderssonarbeta halvtid som chaufför åt företaget och sedani våras är han heltidsanställd.

Han känner av sina knän ibland, men det ärinte värre än att han vill fortsätta.

- Det skulle aldrig gå utan grabbarna på firman.

- Det är de som bär och lyfter tungt, jag bara kör.

När han väl bestämt sig gick Ulf Anderssontill försäkringskassan och begärde att fåbörja arbeta igen.

- Det var ju klart att jag fick prova men de blev förvånade,säger han.

Lika förvånade blev facket, när Ulf Anderssonville häva sitt pensionärsmedlemskap och bli vanligmedlem i Byggnads.

I november i år hade 4 158 gävlebor och 14 905i länet sjukpension eller sjukbidrag. Förra åretbeviljades 374 nya sjukpensioner i Gävle.

Sedan årsskiftet finns en ny lag som ska göra detlättare för personer med sjukpension som vill försökata sig tillbaka till arbetsmarknaden.

Vilande pension

Genom att begära vilande förtidspensionkan sjukpensionärer som provar att arbeta få tillbakapensionen helt utan prövning det första året.Pensionen kan hållas vilande under ytterligare tvåår, men då görs en prövning om personeni fråga vill ha tillbaka sin pension.

I Gävle har fem personer begärt vilande förtidspension,i hela länet är de 16, vilket är mycket mindreän förväntat. Enligt Kenneth Ifver på försäkringskassankan det dels bero på att informationen inte varit tillräcklig,dels att de som är sjukpensionärer inte ser någonmöjlighet att gå tillbaka till arbete.

Lagen om vilande förtidspension fanns inte när UlfPettersson började arbeta igen.

- Men det spelade inte så stor roll. Jag har ju interäknat med att bli sjukpensionär igen. Och skulle detinte fungera så är det ju bara att söka igen,men dit tänker jag inte komma, säger Ulf Gustafssonsom planerar att jobba tills han får ålderspension.

Mer läsning

Annons