Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plagg att vira in sig i – för modelejon och fryslortar

/

Hon fick idén när hon satt och frös på ett ­utekafé och det inte ens gick att dricka kaffe ­eftersom filten bara ramlade ner. Nu kommer folk fram på gatan och är nyfikna på Evas design.

Annons

Den är lätt att falla för. Koftan som är gjord av en pläd känns som det ultimata plagget med både stil och hög mysighetsfaktor på samma gång. Designer är Eva Holmer i Gävle.

– Vi blev stoppade på gatan av folk som ville veta var de kunde köpa koftan och så har det fortsatt, berättar Eva. Man vet ju aldrig i förväg vad folk ska tycka men till sist insåg vi att den är nog rätt snygg ändå.

Eva är blygsam men den heta koftan finns redan i Halmstad, på Gotland och i Stockholm. Och på hemsidan på nätet förstås. Dock inte i butik i Gävle. Men hon har bara inte hunnit än. Som egen företagare med exklusiva gardinuppsättningar som specialitet har hon andra uppdrag att sköta.

Vi träffas i Evas verkstad i källaren till en gammal Konsumbutik. Förvandlad till ett vitt hav med stora tillklippningsbord och en utsikt mot karg betong och frodig murgröna utanför. Evas känsla för form och estetik är uppenbar.

Idén till Vira uppstod ur ett verkligt behov. När hon skulle börja jobba efter mammaledigheten kände hon att hon ville ha lite ny inspiration. Caroline Strömbom som jobbar hos Eva hade anmält sig till en inredningskurs i Stockholm och Eva hakade på. En dag satt de och gjorde en kursuppgift på ett utekafé. De småfrös och var insvepta i filtar och märkte hur fumligt det var att anteckna och skissa. Filtarna ville bara glida ner från axlarna.

– Det gick ju inte ens att dricka kaffé! utbrister Eva och skrattar. ”Varför gör man inte en tröja av en filt?” sa jag högt till Caroline och idén till Vira var född. Vi svenskar vill ju gärna sitta ute, trots att vi bor så kallt.

De fortsatte att utveckla plagget och i dag finns en hel kollektion. Först letade de länge efter rätt pläd. De ville ha en exklusiv modell i bra kvalitet. Den måste dessutom finnas i många färger, ha en etablerad tillverkning och ett rimligt pris. Till sist fann de Foxfords irländska plädar av ull och mohair som passade perfekt.

– Jag kan vara lite känslig för ull själv men den här är inte alls stickig, säger Eva. Jag brukar till och med ha kortärmat under.

De filade länge på formen och jobbade särskilt mycket med ärmen. Det var viktigt att få fram en bra passform som gör att ärmen sitter kvar på axeln trots att själva koftan ska kännas lös och ledig. Till sist blev de nöjda och nu har de testat den på vänner och familjemedlemmar i vitt skilda åldrar. Evas döttrar lånar gärna den rosa och den gula och Evas mamma stortrivs i sin ljusblå. I somras hade Eva ett releaseparty och i höst har hon utökat personalstyrkan med ännu en sömmerska.

Att Eva började sy har en lång historia. Redan som ung fick hon inspiration av sin mamma och sydde mycket kläder som hobby.

Till yrket blev hon först undersköterska, men fick problem med en fot och skolade om sig till läkarsekreterare. Kontorsarbete var dock inget för Eva och hon kände hur hon drogs till mode och inredning.

Hon gick en klädsömnadsutbildning i Sandviken och startade egen firma för att kunna ta sömnadsuppdrag.

I samma veva fick hon en helt annan uppmärksamhet. 1996 skulle Gävle fira 550-årsjubileum och till det skulle en jubileumsdrottning utses. Gävleborna fick nominera kandidater och en sykurselev till Eva tyckte att hon skulle passa så bra. Eva blev nominerad och vann.

– Det är ju inget jag skriver överst på CV:t i dag, säger hon och ler stort. Men visst var det roligt då. Och man lär sig alltid något av allt man gör. Jag fick till exempel träna bort lite blyghet.

Efter avslutat jubileumsuppdrag med diverse prisutdelningar och invigningstal fortsatte Eva att utveckla firman.

Hon åkte på kurser i England och hittade en egen nisch. Hon specialiserade sig på exklusiva gardinuppsättningar, sydde gardiner till slott och herrgårdar och har gjort prydnadskuddar åt prinsessan Victoria och Daniel. År 2008 anställde hon Caroline och i höstas tog hon emot en sömmerske-lärling. Och det känns som om det bara är början. Eva har många idéer om hur hon ska utveckla Virakoftan, men hon har också idéer om helt nya produkter.

– Jag har en jättekul grej på gång och namnet är redan klart. Håll utkik efter ”Surpuppan”, säger hon och ser finurlig ut. Så långt ifrån sur man kan tänka sig.

Mer läsning

Annons