Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkdrömmen blev verklighet

/
  • Foto: NICK BLACKMON Äventyrare. På äldre dar har Gunnar Jonasson förverkligat en rad pojkdrömmar. I går - på sin 80-årsdag - testade han fallskärmshoppning.

GÄVLE
- Härligt, ropar 80-årige Gunnar Jonasson.

Annons
Han har precis genomfört sitt första fallskärmshopp och landat på gräset vid Rörbergs flygplats.
- Det här måste jag göra om. Sikten var perfekt, jag såg hela Gävle och allt runtomkring.
På äldre dar har han blivit något av en äventyrare. När hans fru dog för tolv år sedan började han tillbringa jul- och påskhelgerna som frivilligarbetare på lastbåtar. Som pensionär fick han fungera som allt-i-allo på fartygen och dammsuga och skura golv. Han reser också en hel del - ofta ner till Tyskland för att hälsa på vänner.

Forsrännare
Sedan några år tillbaks tar han sig med jämna mellanrum upp till Norrbotten för att åka forsfärder på Piteälven. I går - på sin 80-årsdag - tog han steget att testa ännu en fartfylld aktivitet.
- När jag kört bil mellan Gävle och Stockholm har jag ibland stannat i Tierp och tittat på folk som hoppar fallskärm. Då har jag blivit sugen att prova själv, men det har aldrig blivit av, förrän i dag, säger han.
Utanför fallskärmsklubbens klubbhus i Rörberg står några av födelsedagsbarnets bekanta. Två av dem använder ord som "tufft" och "modigt" för att förklara vad de tycker om kamratens tilltag.
- Det är en pojkdröm för honom. Det passar väl bra att förverkliga den när han fyller 80 år, säger Ann-Britt Pedersen.

Udda intressen
- Han har ju en del annorlunda och udda intressen som en annan kan förvåna sig över. Men han är envis, det han satt sig för att göra blir av, säger barndomsvännen Dagny Staberg.
Precis som alla nybörjare fick Gunnar Jonasson göra ett så kallat tandemhopp. När han kastade sig ut ur planet på 4 000 meters höjd var han fastspänd på magen på en erfaren hoppare.
- En tandemfallskärm är två och en halv gånger större än en vanlig. Den vecklar man ut betydligt tidigare, ungefär vid 1 700 meter. En annan skillnad är att man drar ut en bromsskärm direkt efter att man hoppat ut ur planet. Då faller man i cirka 200 kilometer i timmen, annars skulle man komma upp i ungefär 300 kilometer i timmen, säger Kristian Norlin, tandempilot.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons