Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk oreda stör Lönnbark

– Det är djupt olyckligt att vi fått en så osäker majoritetssituation. Det påverkar den långsiktiga planeringen negativt.
Det säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Annons

Det politiska kaoset i landstinget i Gävleborg påverkar inte sjukvården och landstingets övriga verksamhet direkt. Det mesta rullar på som vanligt.

Däremot sätter oredan käppar i hjulen för den långsiktiga planeringen. Avsaknaden av en tydlig politisk ledning försvårar tjänstemännens arbete.

Svante Lönnbark är bekymrad.

– Det är en besvärlig situation, säger han.

Svante Lönnbark arbetar sedan i höstas med att ta fram en strategisk plan för landstinget. Den ska visa hur sjukvården ska kunna anpassas efter de tuffa ekonomiska villkor som kommer att gälla framöver.

S-v-mp-koalitionen hade tänkt använda planen som en grund för det sparpaket på 150 miljoner kronor som skulle tas fram under nästa år. Men i och med att det röd-gröna budgetförslaget nu fallit blir det heller inget av med sparpaketet.

Svante Lönnbark säger att han ändå jobbar vidare med sin strategiska plan och att han har för avsikt att lägga fram den för landstingsstyrelsen den 28 januari nästa år. Men planen kommer sannolikt att få revideras.

– Vi kommer att se över vilka effekter budgeten får på planen, säger Svante Lönnbark.

När det gäller budgeten för 2009 kommer den inte att verkställas förrän landstingsstyrelsen sammanträtt nästa gång och det sker den 28 januari.

Det dröjer till dess innan det händer något när det gäller till exempel de alternativa driftformer som planeras för dagkirurgin i Sandviken och Bollnäs sjukhus.

Mer läsning

Annons