Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk strid om dagkirurgin

Sista ordet är inte sagt när det gäller den planerade flytten av dagkirurgin till Gävle. Alla oppositionspartier från höger till vänster säger nej till förslaget.

Annons

Landstingsstyrelsen i Gävleborg diskuterade i går förslaget att stänga den dagkirurgiska enheten vid Sandvikens sjukhus och flytta verksamheten till det nya operationshuset vid Gävle sjukhus.

Bakgrunden till förslaget är landstingets önskan att kunna göra fler dagkirurgiska ingrepp, det vill säga planerade operationer som görs utan att patienten behöver övernatta på sjukhus.

Detta är inte möjligt i Sandviken, dels för att lokalerna där är bristfälliga och dels för att kringresurser som röntgen, lab, anestesi med mera saknas.

Att inrätta lokaler för en samlad dagkirurgi vid Gävle sjukhus beräknas kosta 65 miljoner kronor.

Majoritetspartierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet säger ja till förslaget. Övriga partier i styrelsen – Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Vänsterpartiet – säger nej.

– Dagkirurgin i Sandviken är en juvel. Den fungerar bra och har ett gott renommé i landet. Risken finns att detta goda går förlorat om verksamheten ska buntas ihop med övrig kirurgi i Gävle, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

I Sandviken kan dagkirurgin jobba ostört, menar han. Operationsprogrammet löper på friktionsfritt.

I Gävle finns risk att läkarna inte får jobba i fred utan blir kallade att ta sig an akut inkommande patienter och att planerade operationer därför måste strykas.

Oppositionen vill i stället att lokalerna i Sandviken rustas. Det skulle bli hälften så dyrt som den planerade ombyggnationen i Gävle.

Men det skulle inte räcka för att kunna utföra så många fler avancerade operationer som landstinget önskar.

– Nej, inte på kort sikt. Men tekniken går framåt hela tiden, ingrepp blir mindre riskabla. På längre sikt är vi övertygade om att man kommer att kunna flytta ut tillräckligt med operationer till Sandviken för att enheten ska kunna vara bärkraftig, säger Patrik Stenvard.

Beslut om dagkirurgin kommer att fattas av landstingsfullmäktige i februari nästa år.

Mer läsning

Annons