Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk vilde valde borgerligt

Det blir en borgerlig budget som kommer att styra landstingets verksamhet under nästa år. Den avhoppade miljöpartisten Laszlo Gönczi nobbade sina forna röd-gröna vänner och röstade med oppositionen.
Dagens segerherre, moderatledaren Patrik Stenvard, tänker nu försöka bilda en ny landstingsregering.

Annons

Efter många turer under hösten var det i går till slut dags för det avgörande slaget i landstingsfullmäktige i Gävleborg om budgeten för nästa år.

Mot varandra stod två jämnstarka politiska block: den röd-gröna koalitionen (s, v, mp) med 37 röster och oppositionen (m, fp, c, kd, svp) med 37 röster.

Det blev som väntat ex-miljöpartisten och numera politiske vilden Laszlo Gönczi från Ljusdal som blev tungan på vågen. Med sin röst såg han till att oppositionens förslag gick segrande ur striden.

Budgetdebatten, som ägde rum i Bollnäs folkhögskola, blev en långdragen men spännande historia. Laszlo Gönczi höll församlingen på halster och dröjde i det längsta med att ge besked om sitt ställningstagande. Först efter nästan fem timmars diskuterande hade han funderat klart:

– Jag stöttar det borgerliga huvudförslaget.

Beslutet innebär att landstinget nästa år i vissa delar kommer att drivas på ett annat sätt än vad den röd-gröna koalitionen tänkt sig.

Det blir till exempel inget av med det planerade sparpaketet på 150 miljoner kronor som skulle tas fram under våren.

Oppositionen tror sig kunna klara ekonomin utan sjukvårdsneddragningar, bland annat genom att lägga ut verksamheter på entreprenad.

Här är något av det som ska genomföras:

– Dagkirurgin i Sandviken och Bollnäs sjukhus drivs i alternativ form.

– Fler delar av Länsservice upphandlas

– Fortsatt nattöppet vid familjeläkarjouren i Bollnäs

– Fler närvårdsplatser inrättas.

– Vårdval införs 2010.

– Remisstvånget avskaffas för ögon-, öron- och hudsjukvård och psykiatri.

– Finsam (resurssamordning mellan landstinget och försäkringskassan) införs.

De röd-grönas budgetförlust kan innebära att koalitionen nu är körd för gott. Det politiska initiativet tycks i alla fall ha flyttat över till den borgerliga sidan.

Direkt efter att budgeten klubbats meddelade Patrik Stenvard, moderaternas oppositionsråd, att han nu tänker försöka bilda en ny landstingsregering.

– Jag kommer att inleda samtal med övriga partier om att bilda en majoritet som vill och kan genomföra den budget som fullmäktige nu beslutat om, säger han.

Patrik Stenvard säger att han inte vet vilka partier som kan tänkas vara intresserade att ingå i en ny majoritet tillsammans med moderaterna.

– Jag tar på mig rollen att sondera terrängen, säger han.

För finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, s, blev det en tung dag. Hon kände sig sviken av oppositionen som inte tagit emot hennes ”utsträckta hand” utan valt konfrontation framför samarbete.

– Länets befolkning förtjänar mer än den här politiska cirkusen, sa hon.

Den budget som nu ska verkställas håller inte, anser hon.

– Den bygger på stor osäkerhet. Det finns inget som säger att privatisering ger de besparingar som förväntas, säger hon.

2005 förlorade de röd-gröna budgetomröstningen på liknande vis.

Det ledde då till en långvarig regeringskris och till att dåvarande finanslandstingsrådet Ingrid Amrén, s, avgick. Till slut valde koalitionen ändå att sitta kvar och verkställa budgeten.

Hur det blir nu återstår att se. På måndag sammanträder den socialdemokratiska distriktsstyrelsen i Gävleborg och då kommer situationen i landstinget att diskuteras.

Mer läsning

Annons