Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsessa för en kväll

/
  • Uppsatt hår. Det var roligt att bli förvandlad för en dag.

Mikaela Lind var först lite tveksam. Även hennes pojkvän tyckte det lät dyrt. Men Mikaelas mamma tyckte ändå att hon hade gjort sig förtjänt av en förvandling. Och visst var det roligt. Själva förvandlingen var minst lika rolig som balen.

Annons
-Man har chansen att gå på bal kanske en gång i livet, det är därför det är kul. Det är något helt annorlunda än det vanliga.
Inte ens våra riktiga prinsessor Victoria och Madeleine, verkar trivas sådär jättemycket i balklänning. Vi är vana att se dem i jeans och tröja.
- Ja, inte var det särskilt bekvämt inte, säger Mikaela och skrattar. Jag fick ont i fötterna av att gå i högklackat från fem på kvällen till ett på natten och klänningen satt både tajt och hårt. Det var svårt att dansa.
Men hon kände sig både fin och speciell. Sminkningen gjordes helt annorlunda än den ser ut när hon gör den själv. Mera romantisk och mjuk än tuff och hård. Och frisyren tog ett par timmar att få färdig. Den blev hon väldigt nöjd med och skulle gärna ha fler gånger. Till exempel till midsommarfesten med blommor i stället för tiara.
- Men mamma får nog hjälpa mig nästa gång, för det är dyrt att gå till frisören. Och jag tror hon skulle fixa det lika bra, om hon bara fick hålla på ett tag. Det går åt massor av hårnålar.

Det kostade 800 att sätta upp håret och dessutom gick sminkningen på 375 kronor. Men Mikaelas balkalas stoppar inte med det. Hon gick runt på ett par ställen och den billigaste balklänningen hon hittade kostade 950 kronor att hyra på Klädpiraten. Dessutom köpte hon en sjal för 200, handskar för 150 och tiaran för 200. Skor hade hon redan ett par hemma som fick duga, och halssmycket fick hon låna av sin pojkväns mamma.
- Men att sy en klänning själv skulle nog inte kosta mindre, tror Mikaela. Det går åt mycket tyg, både tråd och blixtlås och så måste man ju vara jätteduktig på att sy.
Eftersom Mikaela blev nöjd med förvandlingen känns den värd en del pengar. Hon är mera kritisk till andra saker under kvällen.
-Balen var jätterolig, men man fick vänta så länge på allting.
Efter välkomstdrinken måste alla vänta utomhus på alla som skulle fotograferas. Och det var ganska många balgäster som skulle förevigas på bild. Sedan dröjde det en timme mellan förrätten och desserten och det kändes alldeles för långt.
- Jag hade nog förväntat mig något extra till middagen. Men vi fick kycklingfilé med potatiskroketter och grönpepparsås och det kan man ju lätt göra hemma. Det kostade ändå 550 kronor att gå på balen.

Mikaela går bara andra året på Borgis, men hon blev erbjuden att gå på bal med sin pojkvän Daniel Berggren som är ett år äldre. Förutom två veckors sommarjobb på dagis, tänker hon nu ha sommarlov och bada och ta det lugnt. I höst ska hon kanske åka utomlands, med sin pojkvän, mamma och mammas pojkvän, men bara kanske.
Och om ett år har hon chansen att gå på bal igen. När hon själv tar studenten och går ut sam-media. Mediainriktningen valde hon för att det lät kul. Och förra veckan var hon med och hade gjort en tevesändning i fria kanalen.
Programmet hette Nada och Mikaelas inslag var en intervju med en danspedagog, varvad med inklippta dansscener från en uppvisning på teatern.
- Vi blev inte nöjda. Vi hade tänkt jämföra två helt olika danslärare från början, men det blev bara en som blev tråkig.

Mikaela har inte bestämt om hon ska gå på balen nästa år. Visst känns det speciellt att gå ut gymnasiet och fira det med sina klasskamrater. Men nu har hon gjort en bal och kanske det räcker med en.
- Gick man ofta på bal skule man bli uttråkad av det också, säger Mikaela. Men en gång är absolut en upplevelse.

Helen Granditsky
026-15 96 41
helen.granditsky@gd.se

Foto: Henric Lindsten
gefle.dagblad@gd.se

Mer läsning

Annons