Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata sjukgymnaster oroliga

/
  • De privata sjukgymnasterna Benny Larsson, Sven Mjöhagen, Bjarne Larsson, Lotta Lundborg och Sven Danielsson jobbar vidare men oroar sig för att patienterna ska bli färre.

De privata sjukgymnasterna i Gävle lever vidare – men hur länge?

Själva befarar de att patienterna alltmer kommer att börja styras över till landstinget när det nya hälsovalssystemet införs.

Annons

Det finns i dag nio privatpraktiserande sjukgymnaster i Gävle. Tillsammans utför de cirka 25 000–30 000 behandlingar per år.

Alla nio arbetar enligt den så kallade nationella taxan och berörs inte direkt av att landstinget inför årsskiftet avvecklar sina vårdavtal med privata sjukgymnaster.

– Många av våra patienter är oroliga och tror att vi ska försvinna. Men vi blir kvar, säger Bjarne Larsson, en av fyra sjukgymnaster på Gävle Rehab.

Framtiden för den privata sjukgymnastiken ter sig ändå oviss. Hälsovalssystemet kan innebära förändringar på sikt.

Systemet är i Gävleborg konstruerat så att det riskerar att undergräva patienternas valfrihet och missgynna de privata sjukgymnasterna, anser Bjarne Larsson.

Det kommer att vara hälsocentralerna som har hand om alla pengar som avsatts för primärvård inklusive sjukgymnastik. Att skicka en patient till en privat sjukgymnast blir därmed en extra kostnad för den enskilda hälsocentralen.

Bjarne Larsson tror att hälsocentralerna kommer att dra sig för detta och i möjligaste mån förmå patienterna att vända sig till hälsocentralens egna sjukgymnaster.

– Det blir ekonomin och inte patienternas önskan som styr. Så har utvecklingen varit i Skåne där man har samma vårdvalsmodell som i Gävleborg, säger Bjarne Larsson.

Det bästa hade varit om sjukgymnastik och annan rehabilitering hade placerats utanför hälsovalssystemet, tycker de privata sjukgymnasterna i Gävle.

Då hade det ekonomiska ansvaret legat kvar centralt i landstinget och inte belastat de enskilda hälsocentralerna.

Systemförändringen till trots har patienterna kvar rätten att fritt vända sig till vilken sjukgymnast de vill – privat eller offentlig. Någon kontakt med läkare behövs inte.

De sista resterna av remisstvånget avskaffades i mars i år.

Men detta är det få i länet som känner till, anser sjukgymnasterna i Gävle.

– Landstinget vill inte gå ut med information om att patienter kan söka sig till oss, säger Sven Mjöhagen, sjukgymnast på Gävle Rehab.

Mer läsning

Annons