Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Program för liten plånbok

/
  • Irfan Skiljan bjuder på den användbara bildhanteraren Irfanview. Att använda hans program kostar dig inte ett enda öre.

Allt som är bra kostar faktiskt inte pengar. Många användbara pc-program är helt gratis medan andra kan provas innan de köps för en rimlig peng. Freeware och shareware för bildbehandling, kommunikation, datorunderhåll och mycket mer hämtas enkelt på nätet.

Annons
Den som har samma program i hemdatorn som på jobbet slipper lära om. Bekvämligheten har dock ett pris. Även om allt fler företag nyfiket börjat lyfta blicken för att få ned skenande licenskostnader dominerar de dyra programmen från de välkända leverantörerna på arbetsplatserna.
Program som Adobe Photoshop och Microsofts Office-paket har fler finesser än vad som vanligtvis behövs för hemmabruk.
Det finns mer "lagom" - och avgjort billigare - alternativ till de flesta bästsäljare. Många användbara program är till och med gratis.
Alternativen distribueras inte, som sina mer namnkunniga konkurrenter, i inplastade kartonger. Man får själv hämta dem på internet.

Det finns tre fyra olika typer av lågprisalternativ av vilka freeware är helt gratis. Bakom denna typ av program står ofta entusiaster som ursprungligen skrivit dem för eget bruk.
Irfanview är inte bara gratis utan är dessutom ett av de trevligaste redskapen för bildhantering. Bakom det står en bosnisk flykting med stort datorintresse som år 1992 kom till Wien i Österrike.
- Jag började utveckla programmet för eget bruk under min studietid, säger Irfan Skiljan.
Han tror att tror att hans program i dag har minst en miljon användare.
I likhet med många andra fria program tillåts inte kommersiell användning av Irfanview. Företag får betala för sig, blygsamma 75 kronor. Trots att Skiljan inte kräver det skickar även en och annan "vanlig" användare en slant - vilket uppmuntrar till fortsatt vidareutveckling.
- Irfanview bidrar till min försörjning, säger Irfan Skiljan som i dag även programmerar på uppdrag av företag.

För fotointresserade Hans-David Alkenius i Linköping började programmakeriet med missnöje. Han tyckte att det program som Canon skickade med den nyinköpta digitalkameran var onödigt komplicerat och resurskrävande.
Sommaren och hösten år 2000 ägnade han därför åt att skapa ett eget redskap, Cam4you, för överföring av bilderna från kameran till datorn. En förhållandevis snäv målgrupp till trots har Cam4you, som finns på nio språk, attraherat tiotusentals användare världen över.
Alkenius, som också hinner spela piano i ett storband, har lagt ned oräkneliga timmar på sitt program. Men rik på denna hobby blir han inte eftersom Cam4you är gratis att använda.
Nya programversioner med utökade funktioner, både sådana som upphovsmannen själv behöver och önskemål från användare, tillkommer ständigt.
- Jag känner ett ansvar för mitt program och för de personer som använder det, svarar Alkenius på frågan om vad som driver honom framåt.
- Dessutom hoppas jag att min programmeringsinsats samt det produkt- och kundansvar jag axlar är en merit om jag behöver söka jobb.

En del fria program utvecklas av många programmerare i samarbete. Webbklienterna Mozilla och Firebird, alternativ till Internet Explorer, är exempel på denna typ av nätbaserat grupparbete.
Fria program ges även ut i reklamsyfte. Gratisversionerna saknar en eller flera funktioner som finns i betalprogrammen.
Tanken är förstås att användaren ska gilla produkten så mycket att man betalar för en uppgradering.
Till denna kategori hör den brandväggen Zone Alarm, en grindvakt som stoppar hackerattacker mot din bredbandsanslutna dator, och Ad-aware som rensar bort spionprogram. Tjeckiska Alwil Softwares antivirusprogram Avast är ett annat exempel.
Kan du, istället för att betala för ett program, stå ut med att upplåta lite utrymme på bildskärmen för reklam? Då är annonsfinansierade program något för dig. Det klassiska e-postprogrammet Eudora faller i denna kategori.
För att hantera visningen av reklam installerar dessa program ofta moduler som i bakgrunden kommunicerar via internet. Eudora är pålitligt, men det finns anledning att vara försiktig med att öppna sådana "bakdörrar" till sin pc.

Allra flest är de programalternativ som går under benämningen shareware. Begreppet myntades av Jim Knopf i persondatorns ungdom. Under pseudonymen Jim Button skapade han databasen Easy File som efter att den anpassats från Apple II till IBM PC bytte namn till PC-File.
Jim Knopf, numera pensionär, berättar per e-post att PC-File hade 700 000 användare när det stod på toppen.
Att låta användarna fritt pröva ett program och betala bara om de gillade det var på den tiden en unik idé. Ingen risk att köpa "grisen i säcken". Låga kostnader för marknadsföring och distribution är programföretagens främsta drivkraft.
I dag är shareware en etablerad distributionsform med utmärkta program som Acdsee, Paint Shop Pro och Winzip. Som användare har man som regel en månad på sig att utforska programmets alla finesser. Därefter är det dags att betala för sig.
- Shareware bjuder på frihet under ansvar, säger Terry Swiers, ordförande i sharewareprogrammerarnas förening ASP.
- Lova att betala om du tycker programmet är bra - annars riskerar shareware att försvinna.

Per Eriksson
PM

Mer läsning

Annons