Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pröva dina vingar utomlands

Annons
När Lina Risbecker var 17 år bestämdehon sig för att åka till USA för att plugga iett år. Hennes storasyster hade också pluggat utomlandsoch hennes familj hade varit värdfamilj för tre utbytesstudenter,hon visste lite om hur det var.

Först velade Lina, men hennes pappa tyckte att hon skulleåka. Dagen innan ansökan skulle vara inne skickadehon in den.

Man får inte vara 18 år när man åkeriväg och en vecka efter hon kom till USA fyllde hon 18. Honflög över i augusti, en vecka innan skolan började.

Rotary skickar bara en student per år så hon hadetur som valdes ut.

Resan kostade 20 000 kronor som Linas familj betalade. Menvarje månad fick hon 1 000 kronor från Rotary i studiebidrag.Alla andra kostnader stod Rotary också för, såi slutändan blev det inte så dyrt.

Redan på Arlanda blev det lite problem med biljetterna.På biljetterna stod det ett efternamn och i passet ett annat.Det berodde på att Lina är adopterad, därförfick biljetterna tryckas om. En kvart före avfärd fickhon hastigt säga hejdå till mamma och pappa föratt sedan springa genom gaten till planet. Det kändes litejobbigt att inte kunna ta farväl ordentligt.

På Arlanda träffade hon andra tjejer och killarsom också skulle till USA och plugga. Hon fick en kavajså de skulle känna igen varandra. Under åretgällde det att samla på pins för att fästapå kavajen, flest pins vann.

Lina bodde hos tre olika familjer under ett år, menhon behövde inte byta skola och det var bra för hontrivdes i skolan. Den låg i Lander i delstaten Wyoming,en stad med ungefär 8 000 invånare.

I den första familjen trivdes hon inte alls. De hadesmå barn och de vuxna behandlade henne som om hon var yngreän vad hon egentligen var. Men i de andra familjerna trivdeshon jättebra.

Hon var nervös första dagen i skolan. Men hon träffadesnart vänner.

Skolan var också annorlunda. Klockan ringde innan lektionenbörjade och när den slutade, det var hårdare regler,en polis patrullerade runt i skolan och tittade så att ingaelever hade vapen med sig.

Lektionerna var i början svåra eftersom den snabbaengelskan var jobbig att hänga med i. Hon hade valt konstsom extraämne, men efter några veckor lärde honsig både facktermer och slangspråk och allt blev lättare.Under det sista året på high school måste manäven läsa ämnen om det amerikanska statskicketoch om världshandel och alla ord i de ämnena var svåraatt förstå.

Aktiviteterna var många i Linas skola, där fannsallt från dans till amerikansk fotboll.

Under de tre första månaderna längtade honhem ibland.

- Kanske var det på grund av att jag inte trivdes ifamiljen där jag bodde de första månaderna, sägerLina. När jag fick flytta till en annan familj med äldrebarn blev allt mycket roligare. Nu efteråt kan jag sägaatt det är det bästa året i mitt liv.

Det bästa med hela resan var erfarenheterna, att fåträffa nya kompisar och att komma bort från den vanligaskolan under ett år.

- Det dåliga var att när jag kom tillbaka hadejag ett år kvar på gymnasiet och alla mina kompisarhade tagit studenten så det kändes inte så roligt.

När Lina kom hem från USA mötte hennes föräldraroch bästa kompisen på Arlanda. Senare på kvällenkom fem kompisar och de stannade och pratade till klockan sexpå morgonen.

Hon har åkt tillbaka till USA två gånger,bland annat för att träffa sin pojkvän Dustin ochhan har också varit här i Sverige och läst svenskai ett halvår.

Nu pluggar Lina matte på komvux och hennes planer äratt bli civilingenjör. Hon har alltid tyckt om ämnensom kemi, biologi och miljöfrågor.

- Om man ska ta sig fram som tjej på det här områdetär det nog bra med en riktig teknikutbildning. Jag ärliten sugen på att forska också, berättar Lina.

SOFIA TRANEVIK
ELIN HULTMAN
bt-reportrar

Emma hade så roligt att hon inte hann längtahem.

Förra sommaren var Emma Magnusson på språkresatill Isle of Wight. Hon var där i tre veckor. Det kändesför lite eftersom det blev så roligt.

Det var hennes föräldrar som kom med idénatt hon skulle åka på språkresa.

Hon reste med resebolaget STS och det var bra, tycker Emma.

- När man kom till flygplatsen samlades ledarna och studenternasom skulle till Isle of Wight så att vi inte skulle tappabort varandra eller missa flyget.

Hon valde Isle of Wight för att där fanns ridningsom extrakurs. Hon bodde i en familj och i början tycktehon det var svårt att säga vad hon ville, men det blevlättare efter några dagar.

Emma hade så roligt under de tre veckorna att hon intehann med att längta hem.

Förutom ridkursen så var det även disco varjekväll och det tyckte hon var väldigt kul.

- Men själva lektionerna var både tråkigaoch dåliga, tycker jag. Det var lite för slappt, visatt mest och pratade och så hade vi en lärare somvar lite grinig, berättar Emma.

Det var trångt i klassrummen.

- Skolan hade små klassrum jämfört med vadjag är van med. Det fanns bara plats för 16-17 elever.

I skolan fick hon mest läsa grammatik, vilket Emma integillade särskilt mycket.

Även reglerna utanför skolan var annorlunda, dekörde till exempel bil på "fel" sida av vägenoch om man hade hundar på stranden så fick man böta100 pund (ungefär 1 500 kronor).

Men Emma är nöjd med resan och skulle gärnaåka tillbaka. Inte nu i sommar men kanske nästa.

- Mina ledare var snälla och i min grupp kom vi bra överens.Ridningen var bra, det var lite struligt med busstiderna bara.Men det roligaste var att åka bort och att få tränaengelska på riktigt, tycker Emma.

SOFIA TRANEVIK
ELIN HULTMAN
bt-reportrar

Drömmen är sann - Malta nästa

Någon morgon har du säkert vaknat ochdrömt dig bort till en annan del av världen, men senkommer mamma in i ditt rum och ropar:

"Har du inte klätt dig än, skynda dig innan du kommerför sent!"

Då önskar man verkligen att man var just någonannanstans. Sen kommer man på sin egen ålder och tänker,vart kan jag åka som inte fyllt 18 än, nej, jag fårnog stanna hemma och åka med familjen på semesteri år igen.

Men räddningen finns. Nämligen två bra ordoch de orden är språkresa och utbytesstudent.

Om du vill åka på språkresa kan du tillexempel välja England, Frankrike, Spanien, USA eller Tyskland.

Det kostar i och för sig en hel del, mellan 10-15 000kronor. Men då är man borta två till tre veckor,hemifrån utan mamma och pappa. Det måste bli en upplevelseför livet.

Vi har tänkt åka på språkresa i sommartill Malta i Medelhavet. Där pratar man engelska. Visst ärvåra föräldrar lite smånojiga och undrarhur det ska gå och om vi kommer att överleva. Dom tyckstro att vi fortfarande är fem år.

Ett tips till de som ska åka (som vi har fåttfrån en bra källa) är att man ska välja ettlite större företag att åka med.

Om du är runt 18 år och vill ta ett sabbatsårfrån skolan och plugga utomlands ett år i stället,så finns det nog ingenting bättre än att bli utbytesstudent.Det kan du vara i till exempel USA eller Australien.

Om du ska bli utbytesstudent så måste din familjsedan ta emot en student i Sverige också.

Vill du komma hemifrån ett tag? Gör som Lina ellerEmma. Det ska i alla fall vi göra.

SOFIA TRANEVIK
ELIN HULTMAN
bt-reportrar

Mer läsning

Annons