Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ralf styrde på Wästanvågs sista resa

/
  • Ralf sitter i aktern i livbåten med en vit mössa på huvudet.
  • Ralf skickade en bild som han fick av GD-fotografen efter förlisningen. Bilden visar kocken Rolf Spjut som tar sig som siste man över till TV 39.

Den 13 februari berättade vi om dramat då fartyget Wästanvåg gick under utanför Gävle. I dag kan vi fortsätta berättelsen med en som var med.

Annons

Ralf Österholm, i dag 70 år, stod till rors på Wästanvåg när hon grundstötte. Då, tisdagen den 14 september 1965 var han 24 år gammal.

Man hade lastat salpeter i Rouen i Frankrike. Sjömansprästen hade hämtat upp sjömännen och bjudit på en bussrundtur i Paris, minns Ralf. Han hade tagit många bilder av Paris. Bilder som blev kvar i hytten på Wästanvåg.

Ralf var en duktig rorsman så han styrde vid trånga farleder och vid tilläggningar. Han tog alltid, som man sa då, hamnroder. På väg ut från Fagerviken säger Ralf till lotsen att man går på fel sida om en prick vid Holmensklint. Nej, det går bra det här, eller något liknande svarar lotsen.

Så skrapar man i babordssidan på Wästanvåg. Man inser då inte hur svår skadan är utan man fortsätter. Lotsen lämnar båten och Wästanvåg fortsätter ut på öppet hav. Ralf blir avlöst som rorgängare.

Senare när Ralf ligger i kojen, han tror inte att han hade somnat, så får han order om att gå upp på däck. Båten tar in vatten. På väg upp för lejdaren märker han hur båten lutar åt babord.

Tanken är då att man ska hinna till Eggegrund och att man ska köra upp stäven mot land. Men man hinner inte, utan man sjösätter livbåten. Livbåten halas ner i vattnet och sjömännen äntrar den. Men livbåten läcker, den plugg som finns i livbåtar för att regnvatten ska rinna ut hittar man inte på en gång. Man pumpar medan maskinisten letar rätt på pluggen, berättar Ralf.

Någon motor fanns inte på livbåten, så hade inte kustbevakningsbåten TV 39 dykt upp hade man fått ro mot blänket på Eggegrund.

Alla hade gått i båten utom kaptenen och kocken. Wästanvåg hade nu kraftig slagsida åt babord. Man behövde inte vänta länge förrän TV 39 dök upp i mörkret.

Men det är inte kaptenen man ser på relingen på Olle Mattssons dramatiska bilder som lämnar båten sist utan det är kocken, Rolf Spjut då 30 år gammal, berättar Ralf.

Klockan 00.35 den 15 september sjunker Wästanwåg med aktern rakt upp. Allt Ralf äger följer med båten i djupet i närheten av Campsgrund.

Kustbevakningsbåten gick in till Bönan med besättningen som fick bo på hotell under natten. Redan nästa dag var det rättegång, säger Ralf, men han minns inte hur den slutade.

Ralf fortsatte som sjöman några år, i dag bor han i Vedevåg som ligger en bit norr om Örebro.

Det händer lite då och då att han tänker på förlisningen den mörka septembernatten.

Lasse Halvarsson

Fotnot: Se tidigare artikel i GD den 13 februari.

Mer läsning

Annons