Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt sorts belysning betyder allt

Annons
Rätt sorts belysning betyder allt förstämningen i ett rum eller en lokal.

Lysrör i taket eller en naken glödlampa dinglandei en sladd kan få vilket rum som helst att verka kallt,sjaskigt eller ointressant. Rätt sorts belysning däremotkan få den ruggigaste källarhåla att kännasmysig.

- Taklampor är mest för städning och dammsugning,säger Ingrid Kretting, innehavare av belysningsbutiken Rampljuseti Stockholm.

Ska det bli mysigt ska man börja med att släckataklampan, menar hon.

- En del vill ha en lampa som ska fungera till allt, men detgår inte. Det krävs flera lampor i ett rum föratt det ska bli bra.

Ingrid Kretting varnar för kallt ljus om man vill fådet trivsamt och föreslår beiga glödlampor i ställetför kritvita. Små, låga lampor, fönsterlampor,tavelbelysning och lampor med färgade skärmar ärsådant hon anser höjer mysnivån i ett rum. Lavalamporeller fiberlampor på tv:n skonar dessutom ögonen närman sitter och stirrar på skärmen.

Belysningstips - rum för rum

Vardagsrummet bör ha 5-10 ljuskällor. Försökatt tänka dig hur ljuset ska falla när du planerar.En ljusspridare som till exempel en taklampa kombinerad med riktadelampor är bästa utgångspunkten när du planerarditt vardagsrum. En hängande lampa över ett bord kombineradmed golvlampor vid sidan ger balans.

Ett annat sätt att uppnå balans är att monteraen dimmer på en eller flera lampor. Då kan du rattafram exakt det ljus du vill ha vid olika tillfällen. Spotlightspå en vägg eller ett föremål skapar stämning,liksom tavelbelysning. Små, dolda lampor i vitrinskåpkan göra mycket liksom fönsterlampor.

En golvlampa med riktbar lampa är bra vid soffan om duvill kunna läsa där. Har du tänkt göra störreingrepp i vardagsrummets inredning kan du fälla in dold belysningbakom taklister som sätts på väggen någracentimeter nedanför taket. Det ger en mjuk, stämningsfullbelysning.

I matrummet är det bordsytan som står i fokus.En lämplig höjd på en hängande matbordslampaär 55-60 centimeter över bordsskivan - då kanalla ha ögonkontakt utan att bli bländade. Tavelbelysningoch fönsterbelysning balanserar och skänker stämning.

I köket tillbringar kanske särskilt barnfamiljerganska mycket tid. En taklampa kan underlätta städningoch matlagning. Om den är kopplad till en dimmer kan ljusetmjukas upp vid tillfällen då fullt taklampsljus kännsför starkt. En hängande lampa över köksbordetkombinerat med lysrör ovanför diskbänk och arbetsytorär också nödvändigt.

Tänk på att bra ljus vid arbetsbänkarna kanförebygga olyckor. Om du har glasdörrar på skåpenkan du ha små lampor inne i skåpen. En punktbelysningpå till exempel en vacker fruktskål är trevligt.

I sovrummet behövs specifika ljuskällor förolika behov. Rakt nedåtriktade ljuskällor infälldai innertaket kan vara bra i sovrum - då kan en person "tändai taket" utan att störa någon som sover. Å andrasidan är ett rakt nedåtriktat ljus inte vad du villha vid spegeln där du klär dig. Kanske vill du kombineramed en lampa som ger ett mjukt, spritt ljus för den platsdär du väljer kläder. Riktbara sänglampor,gärna två stycken i mitten om det är en dubbelsäng,gör också att en person kan vara vaken och till exempelläsa medan den andra sover.

I barnkammaren ska taklampan vara bra. Den behövs föratt ge ett ordentligt ljus i hela rummet. En sänglampa iväggen som sitter fast ordentligt och som kan riktas nedåtför läsning och uppåt för en mjuk ljusspridning.Julgransljus i taket med små, svaga lampor kan bli en helstjärnhimmel.

Lägg till en svag glödlampa och du har en måne.Till skrivbordet behövs en koncentrerad ljuskälla. Glöminte petskydd i eluttagen och en nattlampa mot farliga monster.

Arbetsrummet behöver minst en taklampa och en skrivbordslampa.Taklampan bör ej vara alltför stark. Belys väggenbakom datorn så blir du inte så trött i ögonen.Prova dig fram till rätt wattstyrka i skrivbordslampan. Enpersienn, tunn gardin eller ett jalusi kan behövas mot starktsolljus.

Ulrika Fåhraeus

Mer läsning

Annons