Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept på en lyckad julafton

/

Annons

OK, jag ska genast erkänna att det här receptet är anpassat för min egen generation, alltså 50+, men det är förstås inget som hindrar att andra följer det. Receptet förutsätter tyvärr att man har tillgång till dator och bredband, men det kan jag inte göra något åt.

Förmiddagen lämnar jag därhän, för den brukar liksom försvinna snabbt numera. Det är klockan 12 som är det första viktiga klockslaget. Då bör man gå in på www.sr.se och klicka sig fram till SR Minnen. Ha gärna lite knäck och glögg inom bekvämt räckhåll och lyssna på Nicke Lilltroll när han hjälper jultomten. Så mycket mer behövs inte för att få tillbaka något av den där sköna julaftonskänslan från förr.

Nicke Lilltroll? kanske någon undrar. Jag hänvisar till faktarutan här intill.

Sedan är det lämpligt att äta jullunch – om ni brukar göra det. För klockan 15 är det dags att ta plats framför datorn igen. Det är faktiskt så att den där Kalle Anka-filmen som jag minns från min svartvita barndom slopades 1967. Jag vill minnas att den ansågs vara för våldsam.

Och visst, det är kanske inget att sätta småttingarna framför, men ni, mina kära generationskamrater kan googla på ”Toy Tinkers” så hittar ni garanterat fram till filmen på Youtube. Det är den ursprungliga filmen där Piff och Puff drabbar samman med Kalle Anka. Alltså den som var med i Disney-kavalkaden som sändes första gången 1960.

Efter denna nostalgiinjektion passar det utmärkt med lite kaffe och pepparkakor i väntan på jultomten så att han hinner utföra sin viktiga gärning innan det är dags för nästa ingrediens. Klockan 19 är det ”Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton”. Den är visserligen ingen nostalgifilm från min barndom, men den har dock hängt med sedan 1975 och är förstås omistlig.

Så där, kära generationskamrater, fixar man en fridfull jul. Det gäller bara att ha tumme med övriga i huset så att ingen får för sig att vilja se eller höra något annat på dator eller tv.

Eller, ve och fasa, äta precis vid någon kritisk tidpunkt.

Exakt det råkade jag ut för när jag var kanske 8–9 år. Jullunchen blev senare än jag ville och jag såg med stigande förtvivlan klockan passera det magiska klockslaget för Kalle Anka på tv. När jag äntligen kom från bordet, störtade jag till tv:n och knäppte på. Vår gamla svartvita Scantic kom igång precis lagom för att jag skulle få höra Bengt Feldreichs väna stämma ljuda: ”Ser du stjärnan i det blå...”

Det, mina generationskamrater, var inte kul alls.

Till sist, när klapparna är öppnade och ni sitter där bekvämt tillbakalutade ska ni förstås läsa något uppbyggligt. Försök få tag i ”De vise männens gåva” av den skicklige novellisten O. Henry och läs den högt för familjen. Den finns bland annat i en samling som heter ”Den rätta blandningen” och kan förhoppningsvis lånas på ett bibliotek i närheten.

God jul!

Mer läsning

Annons