Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Remisstvånget tas bort

Snart kan du söka specialistvård direkt utan att först vända dig till hälsocentralen. Vid årsskiftet avskaffas remisstvånget.

Annons

Som ett av sju landsting i Sverige har Gävleborg i det längsta hållit fast vid remisskravet till specialistvården. Det har i de flesta fall inte gått att få komma till en specialistmottagning på sjukhus utan att först ha träffat en familjeläkare som skrivit remiss.

Men nu blir det ändring på det. Förra våren beslutade landstingsfullmäktige att remisstvånget skulle avskaffas och beslutet verkställs nu vid årsskiftet.

Från den 9 januari blir det möjligt för gävleborgarna att själva söka specialistvård. Det som krävs är att man skriver ned vilka besvär man har – helst på en särskild blankett som landstinget tillhandahåller – och skickar till den mottagning man vill komma till.

Systemet kallas Egen vårdbegäran och ska underlätta för patienter att snabbt komma till rätt behandling.

Att skicka in en vårdbegäran innebär dock inte med automatik att man får komma till den önskade mottagningen. Mottagningen kan säga nej och hänvisa patienten till en hälsocentral eller till att vårda sig själv. Fortfarande gäller att specialistvården bara ska ägna sig åt de allvarligare sjukdomsfallen medan hälsocentralerna ska hantera de enklare. Det nya systemet ska inte göra det möjligt att kringgå den uppdelningen.

– Den som är osäker gör bäst i att först vända sig till sin hälsocentral för en bedömning, säger Jan Woxberg, samordnare av införandet av Egen vårdbegäran.

Han påpekar att remisshanteringen inom sjukvården blir kvar och att den vanligaste vägen till specialistvård kommer att fortsätta gå via hälsocentralerna och familjeläkarna.

Inom verksamheten har det funnits en oro över att man ska ”drunkna” i vårdansökningar och få svårt att prioritera rätt mellan patienter. Men Jan Woxberg tror att de farhågorna är överdrivna.

– I andra landsting som avskaffat remisskravet har det inte varit någon dramatik, det har gått smidigt, säger han

Vårdbegäransystemet ska inte vara en ”gräddfil” för de försigkomna, betonar landstinget. Men kan det finnas en risk att patienter som ”remitterar sig själva” bedöms mer kritiskt än de som remitteras av läkare?

– De ska bedömas efter samma premisser. Sedan ligger det i sakens natur att läkare är mer vana att skriva remisser. Men även de använder färdiga blanketter, säger Jan Woxberg.

Mer läsning

Annons