Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rensa ihop till en kollijox

Grannarna hade byggt om köket. De gamla skåpen var utbytta mot nya med träfronter. Bok var det visst för det var det senaste då.

Annons
Stolt visade mannen upp det allra bästa. I stället för de vanliga hyllorna där mjölpåsen skymde havregrynen som skymde makaronerna som stod i vägen för flingorna innehöll det höga skåpet backar. Fyra trådbackar där det var lätt att se innehållet direkt. Längst ner var backen av hårdplast.
- Och i den här gör vi müsli, sa mannen och visade på några havregryn, ett par makaroner och lite brödsmulor som fallit ner i plastbacken.

Det är så det är just nu. Kylskåpet nedre del är fullt av småskräp. Fullt ätligt skräp som är för smått för att bli ett eget namn på menyn är inte det sämsta - tvärtom. En halv rödlök, någon morot, en bit ledsen paprika, grönkålen som prydde skinkfatet - ja, allt grönt som blev över efter julen. Det är bara att hacka och fräsa och inse att det är så här de flesta måltider blivit lagade - utan recept, utan namn.
Ta ett par potatisar, en näve broccoli från frysen eller vad ni hittar. Tomaterna som gått in i övergångsåldern åker med. Slå på vatten, en eller två buljongtärningar. När det kokar klipper ni till exempel en av dessa eviga frysta kycklingfiléer (räcker till två ) i tärningar direkt i soppan och kryddar efter smak. Svartpeppar. Lite vitlök, kanske. Timjan är gott.
Fort går det och gott blir det. Lyxare lägger i en klick crème fraiche. Ostkanterna från i jul är rivna och blir varma mackor till.
Och vill ni absolut veta vad soppan heter så är namnet kollijox.

LOTTENLÖFBLAD
Matredaktör

Mer läsning

Annons